djpack_1CD

Recensie LOKSHIN – Vijfde symfonie ‘Shakespeare’s Sonnets’, Kwintet voor klarinet en strijkkwartet, Pianovariaties

LOKSHIN
Vijfde symfonie ‘Shakespeare’s Sonnets’, Kwintet voor klarinet en strijkkwartet, Pianovariaties
Yan Kratov (bariton), Maria Grinberg (piano), Ivan Mozgovenko (klarinet), The Komitas Quartet, Moscow Chamber Orchestra o.l.v. Rudolf Barshai
MEL CD 10 02446 • ADD-63’
Waardering: 7
Luister 722 – Maart 2017

Aleksandr Loksjin (1920-1987) schreef maar liefst elf symfonieën. Eerlijk zeggen: hoeveel kent u er? Waarschijnlijk ligt het antwoord dichter bij de nul dan bij de elf, want Loksjin heeft nooit echt de westerse concertpodia weten te veroveren en er bestaan nauwelijks opnames. Deze cd lijkt een soort visitekaartje met geremasterde opnames uit de periode 1956-71 van werken in drie verschillende genres. Helaas geeft het cd-boekje nauwelijks toelichting op de componist en de programmakeuze. Barshai bijt het spits af met de Vijfde symfonie, die aan hem werd opgedragen. Het is een tweedelig werk dat is gebaseerd op twee sonnetten van Shakespeare, beide in het Russisch gezongen door Yan Kratov. Het eerste deel is onstuimig en pessimistisch, terwijl uit het tweede juist veel meer melancholische berusting spreekt. Het Klarinetkwintet, volgens Loksjin een van zijn beste werken, is een stuk met een heel eigen karakter. De muziek is compact en evocatief en doet in de verte denken aan filmmuziek van Herrmann of Korngold, maar met een minder traditionele harmonische structuur. Afsluiter zijn de pianovariaties, opgedragen aan en gespeeld door Maria Grinberg. Een virtuoos werk van bijna een half uur, niet alleen technisch een uitdaging maar vooral ook mentaal. Zeker het beluisteren waard.
Marnix Bilderbeek

Wilt u meer recensies lezen, dus óók de recensies van albums die het afgelopen halfjaar verschenen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen