CD 37_722

Recensie MAHLER – Lieder

MAHLER
Lieder
selecties uit Lieder eines fahrenden Gesellen, Rückert-Lieder, Lied von der Erde Barbara Hendricks (sopraan), Swedish Chamber Ensemble, Love Derwinger (piano, dirigent)
Arte Verum ARV-014 • CD-64’
Waardering: 6
Luister 722 – Maart 2017

Ik kan wel begrijpen waarom Arte Verum deze overbekende stukken opnam met Barbara Hendricks toen zij eenenzestig respectievelijk drieënzestig jaar oud was (de opnamen stammen uit 2010 en 2013). Dat komt omdat het de maatschappij van mevrouw Hendricks zelf is. Ze brengt het er met inachtneming van haar leeftijd overigens redelijk vanaf, maar Mahler doet ze hier geen bijzondere dienst mee. Ze heeft haar momenten, maar de stem is dunner geworden. De rijke glans van weleer is eraf en ze klink soms een tikje onvast. De interpretatie graaft bovendien minder diep dan je zou verwachten. Het is meer noot- dan woordbetoond (‘Was singen Sie da?’, zou Christa Ludwig hierover in een masterclass vragen). Interessant voor de specialist is vooral het gebruik van Schönbergs kamermuziekarrangementen van de orkestliederen die daardoor een iets ander klankbeeld krijgen dan je gewend bent. In onbekend repertoire zou je met het Swedish Chamber Ensemble onder Love Derwinger best blij zijn. Maar Mahler luistert nauw en het ensemble speelt hier soms op het randje van stroperig. Derwingers pianobegeleiding in een lied als Ich atmet’ einen linden Duft deed me verder hoofdzakelijk denken aan Bach. In de zaal zou dit allemaal nog best kunnen, dan zit je in het momentum van de ambiance, maar op zo’n cd hoor je echt alles. Als je dan niet de overtreffende trap van alle andere Mahleropnamen krijgt valt het doek al snel. Dit is een hebbeding voor de verstokte Hendricks-fan en voor Mahler/Schönberg rariteitenverzamelaars. De 6 is uit respect voor Hendricks goede bedoelingen, maar ik zou haar willen adviseren: begin een Barbara Hendricks Competitie voor jonge zangers met als hoofdprijs een cd-opname ofzo.
René Seghers

Wilt u meer recensies lezen, dus óók de recensies van albums die het afgelopen halfjaar verschenen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen