CD 39_724

Recensie MARTINI – Requiem pour Louis XVI et Marie Antoinette

MARTINI
Requiem pour Louis XVI et Marie Antoinette
Corinna Schreier (sopraan), Martin Platz (tenor), Markus Simon (bas), Festivalchor Musica Franconia, La Banda o.l.v. Wolfgang Riedelbauch
Christophorus 77413 • DDD-1.13
Waardering: 5
Luister 724 – Mei/Juni 2017

In het tekstboekje lezen we dat de muziek op deze cd geschreven is voor een herdenkingsdienst voor de in 1793 vermoordde Franse koning Louis XVI en zijn vrouw Marie Antoinette. De mij volledig onbekende Jean Paul Egide Martini, die kortstondig een componistenbaantje aan het hof had, kreeg de opdracht op 74-jarige leeftijd. Martini had een achtergrond als operacomponist, en dat is te horen: meermaals zijn er grote dynamische contrasten, effectvolle stiltes, en opvallende harmonische wendingen. In het openingskoor valt ook het gebruik van de tamtam op, een middel dat de muziek een bijzonder dramatisch gezicht geeft. Maar het is moeilijk om het werk naar waarde te schatten in deze vertolking, omdat het (amateur)koor, dat het merendeel van de partij voor zijn rekening neemt, te lijden heeft onder een chronisch detonerende sopraangroep. De drie solisten zingen daarentegen verdienstelijk, en op wat onzuivere blazers na kan het orkest er ook best mee door. Jammer, want de productie lijkt met de beste intenties opgenomen.
Maurice Wiche

Wilt u meer recensies lezen, dus óók de recensies van albums die het afgelopen halfjaar verschenen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen

WIN Bach333!
Het grootste componistenproject in de opnamegeschiedenis