Menu Sluiten

MARTINŮ - The Epic of Gilgamesh

Recensie MARTINŮ – The Epic of Gilgamesh

MARTINŮ
The Epic of Gilgamesh
Lucy Crowe (sopraan), Andrew Staples (tenor), Derek Welton (bariton), Jan Martiník (bas), Simon Callow (spreker), Prague Philharmonic Choir, Czech Philharmonic o.l.v. Manfred HoneckSupraphon SU 4225-2 • DDD-51’
Waardering: 9

The Epic of Gilgamesh behoort tot Bohuslav Martinů’s beste, maar ook meest gecompliceerde werken. Hij componeerde het in 1955, kort na zijn Fresco’s of Piero della Francesca. Het oeroude epos, ontstaan circa 2100 voor Christus, behoort tot de oudste literaire werken en wordt door kenners vaak vergeleken met de Bijbel en het scheppingsverhaal. Het verhaalt van de koning van Uruk, Gilgamesh die – even kort door de bocht – op zoek is naar onsterfelijkheid. Martinů’s oratorium is een groots werk, dat vanwege de zeer tot de verbeelding sprekende sfeertekening en het gebruik van – behalve het koor en de solisten – gesproken tekst vergeleken kan worden met Le Roi David van Honegger. In het tekstboekje staat dat het werk nu voor het eerst opgenomen werd in de originele taal waarin het werd gecomponeerd, het Engels, maar dat is niet helemaal waar. In 1995 al heeft het BBC Symphony Orchestra onder leiding van Jiří Bělohlávek een schitterende opname van Gilgamesh gemaakt waarin de zangers weliswaar in het Tsjechisch zongen, maar de gesproken tekst door Jack Shepherd in het Engels werd voorgedragen. De nieuwe opname haalt het orkestraal niveau van de BBC-opname niet helemaal, maar het verschil is eigenlijk minimaal. Alle vier de solisten zijn in ieder geval weergaloos en de voordracht van Simon Callow onweerstaanbaar.
Basia Jaworski

Wilt u meer recensies lezen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen