CD 45_723

Recensie SAINT-SAËNS, RAVEL, GERSHWIN – Piano Concertos

SAINT-SAËNS, RAVEL, GERSHWIN
Piano Concertos
Pianoconcert nr. 2 in g, op. 22; Pianoconcert in G; Second Rhapsody; Méditation uit ‘Thaïs’ Andrew von Oeyen (piano), PKF – Prague Philharmonia o.l.v. Emmanuel Villaume
Warner 0190295908485 • DDD-66’
Waardering: 9
Luister 723 – April 2017

Met alle respect voor Saint-Saëns en Ravel viel ik direct aan op Gershwins Second Rhapsody uit 1931, een geraffineerd werk dat niet (nou ja, nauwelijks) onderdoet voor de onsterfelijke Rhapsody in Blue en dezelfde opzwepende eigenschappen bezit. Vintage Gershwin. We horen het bijna nooit, maar Andrew von Oeyen laat horen dat dit niet terecht is. Hij heeft een messcherp toucher en laat de piano afwisselend zingen, swingen, brommen en donderen. Deze pianist is een kosmopoliet die gemakkelijk switcht tussen Amerika en Europa en de sfeer aanvoelt van elk stuk dat hij speelt. Hij speelt met een natuurlijke flair die ook Saint-Saëns en Ravel als een handschoen past. Bijzonder vind ik zijn ritmisch pompende linkerhand, vooral in Saint-Saëns – zo heb ik het bij niemand anders gehoord. Maar ook in het Adagio van Ravels concert gebeurt iets magisch, al weet ik nog niet helemaal of we hier met een tovenaar of een goochelaar van doen hebben. Als toegift een bewerking – door de pianist zelf – van de Méditation uit ‘Thaïs’. ‘Smeltend’ spelen kan hij dus ook.
Gerard Scheltens

Wilt u meer recensies lezen, dus óók de recensies van albums die het afgelopen halfjaar verschenen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

0/5 (0 Reviews)
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen