CD 07_728

Recensie SAINT-SAËNS – Symfonie nr. 3 ‘Orgelsymfonie’ – Carnaval der dieren

SAINT-SAËNS
Symfonie nr. 3 ‘Orgelsymfonie’ – Carnaval der dieren
Daniele Rossi (orgel), Martha Argerich (piano), Orchestra dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia Roma o.l.v. Antonio Pappano
Warner Classics 0190295755553 • DDD-61’
Waardering: 10

Saint-Saëns’ Derde symfonie en het Carnaval der dieren werden in hetzelfde jaar gecomponeerd (1886), je ziet ze daarom wel vaker gecombineerd op cd, zoals hier ook het geval is. Luister naar het langzame tweede deel van de symfonie op deze opname en je bent verkocht. Niet alleen is de balans tussen orgel en orkest om je vingers bij af te likken, ook de zangerige kwaliteit die Pappano de musici ontlokt raakt in intimiteit en stuwing de juiste snaar. Het verraadt de affiniteit met opera van deze klasse-dirigent, wiens aanpak in de overige delen vooral gekenmerkt wordt door stuwing, dynamiek, explosief koper en een transparant uitgewerkte instrumentatie. In hun interpretatie van het overbekende Carnaval der dieren gaan de musici tot het randje van het karikaturale. Je hoort de leeuw (deel 1) écht sluipen en brullen. Verrassend is ook de fluisterzachte aanpak van deel 4 (Schildpadden). Zó raak. Zeker niet de zoveelste registratie van dit overbekende stuk.
Maurice Wiche

Wilt u meer recensies lezen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

0/5 (0 Reviews)
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen