Menu Sluiten

Judith Kubitz
Judith Kubitz bij het Residentie Orkest.

Residentie Orkest veelzijdig in 2019

Het lijkt misschien nog ver weg, maar als gerenommeerd symfonieorkest moet je tijdig plannen. Het Residentie Orkest opent 2019 met An der schönen blauen Donau. In januari en februari staan al veel meer muzikale hoogtepunten op de agenda, zoals Händels Radamisto, Berlioz’ Symphonie fantastique, bekende chansons, Schumanns Celloconcert en een luidruchtige familievoorstelling.

Nieuwjaarsconcert: vleermuis en hete kussen

Walsen, polka’s en aria’s luiden zaterdag 5 januari het nieuwe jaar in. Het Zuiderstrandtheater in Den Haag – de thuisbasis van het Residentie Orkest – is dan ondergedompeld in Weense sferen. Onder leiding van dirigent Sander Teepen en met medewerking van sopraan Jeannette van Schaik, het grote operatalent, staan ook traditionele composities van Johann Strauss jr. en Franz Lehár op het programma. Van Strauss Ouverture Die Fledermaus, Csárdás en An der schönen blauen Donau en van Lehár Meine Lippen, sie küssen so heiß.

Residentie Orkest met operasterren van morgen

Van donderdag 17 tot en met 20 januari werkt het Residentie Orkest samen met de Dutch National Opera Academy, de masteropleiding van de Haagse en Amsterdamse conservatoria. Uitzonderlijke talenten, die worden opgeleid voor een internationale carrière, brengen samen met het symfonieorkest onder leiding van Judith Kubitz in het Koninklijk Conservatorium Den Haag een eigentijdse versie van Händels Radamisto ten gehore, een opera uit 1720 over liefde, jaloezie, wraak en heldenmoed.

Fantastische symfonie over hopeloze liefde

Hector Berlioz zorgde in 1830 met zijn Symphonie fantastique voor een heuse revolutie. De grootse orkestbezetting, het drama en het thema – Berlioz’ vurige, maar hopeloze liefde voor een Ierse actrice – waren tot dan toe ongehoord. In het Zuiderstrandtheater speelt het Residentie Orkest onder leiding van Jun Märkl van vrijdag 25 tot en met zondag 27 januari tevens Beethovens Leonore III Overture en het Fluitconcert van André Jolivet. Soliste is Martine van der Loo.

Magnifieke chansons met Edisonwinnaar

De opleving van de populariteit van de chanson krijgt zaterdag 2 februari gestalte in de Haagse poptempel PAARD, waar het Residentie Orkest onder leiding van Jurjen Hempel een romantische en swingende avond presenteert met medewerking van de Franse Edisonwinnaar Philippe Elan. Op het programma staan mooie chansons van Édith Piaf, Jacques Brel, Charles Aznavour en Ramses Shaffy.

Schumanns Celloconcert en Bruckners Nulde Symfonie

“Donkergroene kleuren van uitgestrekte wouden, frisblauwe druppels van kronkelende rivieren en de geur van dennenappels.” Zo wordt Schumanns romantische en virtuoze Celloconcert omschreven. Solist bij dit meesterwerk is de veelgeprezen Oostenrijkse cellist Kian Soltani. Het Residentie Orkest speelt vrijdag 8 en zondag 10 februari in het Zuiderstrandtheater onder leiding van Richard Egarr tevens Bruckners weinig uitgevoerde Symfonie nr. 0.

Puls en ritme: lawaai maken geen bezwaar

De veelzijdigheid van het Residentie Orkest zal zondagochtend 17 februari blijken in het Zuiderstrandtheater tijdens een “ritmisch en pulserend” familieconcert. Onder leiding van Hans Leenders gaat het orkest samen met slagwerkgroep Percossa van zacht naar hard. Iedereen mag meedoen: knippen met je vingers, trommelen op je knieën en samen met de andere kinderen het geluid van een regenbui of donderslag nadoen.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen