Menu Sluiten

Ronald Brautigam speelt Beethoven en Mendelssohn met Symfonieorkest Vlaanderen

Ronald Brautigam & Symfonieorkest Vlaanderen

Van 14 maart tot en met 22 april vindt Festa Italiana plaats. In deze reeks concerten speelt de Nederlandse pianist Ronald Brautigam Pianoconcerto nr. 3 op. 37 van Beethoven en Symfonie nr. 4 op. 90 van Mendelssohn. Symfonieorkest Vlaanderen en dirigent Jan Latham-Koenig ondersteunen hem hierbij.

Ronald Brautigam

De Amsterdamse Ronald Brautigam, geboren in 1954, studeerde aan het conservatorium onder Jan Wijn. In 1984 won de pianist de Nederlandse muziekprijs. Inmiddels profileert hij zich met het bespelen van de fortepiano, de voorganger van de huidige piano. Componisten als Mozart en Beethoven speelden hun muziek op dit soort piano’s. Met die fortepiano nam hij sinds 2004 een serie van vijftien cd’s op met werk van Beethoven. Tegenwoordig is hij ook professor aan de Hochschule für Musik in Basel.

Pianoconcerto nr. 3

Ludwig van Beethoven componeerde Pianoconcerto nr. 3 op. 37 in 1800. Het werd opgedragen aan de Pruisische generaal en componist Louis Ferdinand van Pruisen en ging in 1803 in première. Ronald Brautigam is als Beethoven-specialist een zeer geschikte pianist om dit werk te spelen, ditmaal op een rechtsnarige concertvleugel. Naast Pianoconcerto nr. 3 speelt hij samen met Symfonieorkest Vlaanderen ook nog andere stukken met een Italiaans sausje. Het gaat om Jawher Matmati – Entre-tons, Gioachino Rossini – L’Italiana in Algeri (ouverture), Giacomo Puccini – Crisantemi en, zoals eerder gemeld, Felix Mendelssohn – Symfonie nr. 4 op. 90. In het slotdeel van deze Italiaanse symfonie kan zelfs worden gedanst.

Bezoek Festa Italiana

De concertreeks vindt plaats van 14 maart tot en met 22 april. De eerste vier concerten spelen zich af in het Verenigd Koninkrijk. Hier treedt het jonge talent Filippo Gorini op als pianist. De overige concerten met Ronald Brautigam vinden plaats in België, Duitsland en, op woensdag 27 maart 2019, in Nederland: Parkstad Limburg Theaters. Voor overige speeldata, tickets en informatie kun je terecht op de website van Symfonieorkest Vlaanderen.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen