ROSSINI

Recensie ROSSINI – Zelmira

ROSSINI
Zelmira
Federico Sacchi (Polidoro), Silvia Dalla Benetta (Zelmira), Mert Süngü (Ilo) e.a., Górecki Chamber Choir Kraków, Virtuosi Brunensis o.l.v. Gianluigi Gelmetti
Naxos 8.660468-70 • DDD-175’ (3 cd’s)
Waardering: 7

Zelmira, de laatste opera die Gio­­acchino Rossini voor Napels componeerde, is een ‘dramma per musica’ in twee bedrijven op een libretto van Andrea Leone Tottola en beleefde zijn première in het Teatro San Carlo op 16 februari 1822. Voor latere opvoeringen in het Kärntnertortheater in Wenen in april 1822 en in het Théâtre des Italiens in Parijs in maart 1826 werden bepaalde fragmenten toegevoegd en die zijn opgenomen in de versie die het Rossini Festival in Bad Wildbad in 2017 uitvoerde en op cd vastlegde. Zelmira is de dochter van Polidoro, de oude koning van Lesbos, en de vrouw van de Trojaanse prins Ilo. Tijdens diens afwezigheid probeert Antenore Polidoro te vermoorden en zich tot koning te kronen. Hij beschuldigt Zelmira van verraad en wil vader en dochter vermoorden maar Ilo slaagt erin Antenore uit te schakelen. Het is een gewelddadig verhaal dat Rossini van een mooi uitgebalanceerde partituur voorzag met de nadruk op de familiebanden van Zelmira, Ilo en Polidoro. Dirigent Gianluigi Gelmetti slaagt erin de uitvoering een dramatische eenheid geven, maar orkestraal is het niet altijd even goed uitgebalanceerd. De zangersbezetting is van wisselend niveau. Silvia Dalla Benetta geeft Zelmira dramatische intensiteit met haar niet altijd even mooiklinkende sopraan. Mert Süngü biedt Ilo zijn ruime, soepele tenor, indrukwekkende hoge tonen en vocale virtuositeit. Joshua Stewart (Antenore) daarentegen laat weinig vocale soepelheid horen. Marina Comparato zet een overtuigende, welluidende Emma neer en krijgt de in Wenen toegevoegde aria te vertolken. Polidoro krijgt in Federico Sacchi een eerder zwakke vertolker. Alles tesamen wel het beluisteren waard.
Erna Metdepenninghen

Wilt u meer recensies lezen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Facebook
Twitter

Laatste artikelen