Sanne Zwikker en Kayoung An

Samenwerking met pianiste Kayoung An

Goed nieuws voor de liefhebbers van de Oostenrijkse componist Kreisler! Ik ben samen met pianiste Kayoung An te horen op de nieuwe single Praeludium and Allegro. U kunt mijn laatste release hieronder streamen.

Fritz Kreisler werd in 1875 geboren in Wenen, door velen gezien als de hoofdstad van de klassieke muziek. Al snel werd duidelijk dat Kreisler een uitzonderlijk viooltalent was. Op zevenjarige leeftijd begon hij aan het Weense conservatorium. Na zijn tijd in Wenen vervolgde hij zijn studie in Parijs, waar hij op twaalfjarige leeftijd de Premier Grand Prix de Rome won. Hier won hij van veel andere musici die twintig jaar ouder waren. Een grote muzikale carrière leek dus voor Kreisler weggelegd, maar dat liep anders. Na afgewezen te worden bij de Wiener Philharmoniker hing hij de viool aan de wilgen. Hij ging medicijnen studeren en nam dienst in het leger. In 1899 greep hij toch weer terug naar zijn viool, waarna hij veel concerten gaf en op tournees ging. Tijdens de Eerste Wereldoorlog diende hij weer in het leger, maar na een verwonding verliet hij de oorlog vroegtijdig. Tijdens zijn muzikale carrière schreef hij verschillende muziekstukken, al was niet meteen duidelijk dat hij de componist was. Hij speelde stukken van bijvoorbeeld Pugnani of Tartini, maar later bleek dat hij deze stukken zelf gecomponeerd had.

Een grote muzikale carrière leek voor Kreisler weggelegd, maar dat liep anders

Zo ook het Praeludium and Allegro. In eerste instantie stond de naam Pugnani bovenaan dit stuk, maar uiteindelijk claimde Kreisler dat hij het zelf gecomponeerd had. Het is een zeer populair stuk onder violisten. Ik hou er ontzettend van om het te spelen, het bevat zoveel verschillende emoties. Het begint langzaam en doet denken aan kerkklokken, maar daarna wordt het een stuk waarin het lijkt alsof iemand zijn verstand verliest. Afgelopen weekend was ik met mijn muziekvrienden uiteten op 5th Avenue en out of the blue gingen we samen het Praeludium and Allegro spelen. Het was een spontane show die we aan het publiek gaven. Dat brought the house down!

Ik heb het stuk opgenomen met pianiste Kayoung An

Ik heb het stuk opgenomen samen met de succesvolle pianiste Kayoung An. Zij rondt nu haar doctoraat in solo performance af aan de Manhattan School of Music. Kayoung An: “Naast mijn passie voor het solospel vind ik het ontzettend leuk om met getalenteerde musici als Sanne samen te werken. Vorig jaar hebben we ook Bruchs Vioolconcert gespeeld en dat was een memorabele ervaring voor mij. Niet alleen omdat ze een hele goede violiste is, maar ook omdat ze een leuke persoon is om mee samen te werken. Na deze ervaring van vorig jaar zijn we nu bij elkaar gekomen om voor het eerst samen een single te releasen.”

Kayoung An: “Sanne is een talentvolle muzikante met onbeperkte mogelijkheden. Ze heeft veel passie en toewijding in haar spel, die niet aangeleerd kunnen worden. Het Praeludium and Allegro is een meesterwerk. Het heeft een grote concentratie en goede techniek nodig om een mooie toon en expressieve frases te kunnen produceren. Sannes schitterende uitvoering is overtuigend en heeft flair. Ik kijk ernaar uit om vaker met haar samen te werken.”

Tekst: Laurine Slingerland

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen