Paganini's 17e Caprice

Beruchte vingerbreker: Paganini’s 17e Caprice

In de weken van de coronamaatregelen heb ik tijd gehad om te werken aan Paganini’s 17e Caprice. De studio is gesloten, daarom werk ik niet aan de opname van Paganini’s Vierde vioolconcert, waar ik al eerder over schreef.

Paganini’s 17e caprice tijdens lockdown

Er vinden geen liveoptredens plaats in de aankomende twee maanden. Ik kreeg net te horen dat ook mijn optreden bij Tanglewood in Boston voor deze zomer is geannuleerd. In plaats van livemuziek te maken deze paasdagen, heb ik voor jullie een opname van Paganini’s 17e Caprice, gemaakt tijdens de lockdown hier in metropool New York.

Paganini’s vingeracrobatiek

Nicolo Paganini’s set van 24 Caprices behoren zonder meer tot de meest uitdagende werken voor viool. Hij schreef de 24 Caprices Op. 1 als een verzameling virtuoze etudes. Caprice nr. 17 opent met een triomfantelijke aankondiging, gevold door een reeks van 32ste noten op de a- en e-snaar, afgewisseld met dubbele staccato-stops op de d- en g-snaren. De toonladders zijn een uitbarsting van energie en staan sterk in contrast met de rustige dubbele staccato-stops. Het middelste gedeelte is berucht: het is een spektakel van vingeracrobatiek, waarbij ik octaven speel over de hele toets alsof het losse noten zijn.

Stay safe

Ik hoop dat het goed gaat met iedereen en dat de situatie snel beter wordt. Stay safe.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen

De winkels zijn dicht, wat nu?

Neem een voordelig abonnement!

De lenteactie! Neem nu een 2-jarig abonnement en betaal €67,55 in plaats van €115,50!

Een magazine vol prachtige symphonieën, inspirerende artikelen, tips en meer. 

Koop een los exemplaar!

Betaal t/m 20 april geen verzendkosten! Gebruik de couponcode THUIS

let op: het magazine wordt binnen vijf werkdagen verzonden!