Blogger en violiste Sanne Zwikker schrijft over haar samenwerking net Felipe Tristan - Luister magazine voor klassieke muziek

Sanne schittert samen met dirigent Felipe Tristan

Het einde van het seizoen op de Manhattan School of Music nadert; een geweldig jaar met leuke en interessante samenwerkingen. Deze maand speelde ik onder de baton van de veelbelovende dirigent Felipe Tristan voor een volle Neidorff-Karpati Hall in New York City.

Muziek is voor iedereen

De Mexicaanse Felipe Tristan is een jonge, energieke en veelbelovende dirigent die recent zijn studie afrondde bij Dr. Mark Shapiro aan de Juilliard School in New York. In 2017 deed hij mee aan het Gstaad Music Festival in Zwitserland, waar hij geïnspireerd werd door Jaap van Zweden. In 2018 won hij de eerste prijs bij de International Conductors Workshop and Competition Atlanta. Hij motiveert mensen naar de concertzaal te komen: “Muziek is voor iedereen en om van een concert te genieten hoef je niet de geboortedatum van Beethoven te weten, je hoeft eigenlijk alleen maar geleefd te hebben. Menselijke emoties worden namelijk in elk concert weerspiegeld.”

Repertory Orchestra van de Manhattan School of Music

De gewilde dirigent is actief over de hele wereld; onder andere als assistent-dirigent bij het Brooklyn Symphony Orchestra en hij richtte The Orchestra of the Americas op. Sinds 2018 leidt hij het Repertory Orchestra van de Manhattan School of Music. Felipe: “Sanne is heel gemotiveerd en enthousiast, ze is positief en stelt veel vragen na de repetitie. Als dirigent vallen details op zoals haar vroege aanwezigheid en een goede warming up; een extra stap die niet gebruikelijk, maar zeer positief is. Ze is gedreven en erg getalenteerd, haar repertoire is moeilijk en zie je vaker bij oudere studenten, maar dat speelt ze heel goed. Ik voorzie een mooie toekomst voor haar en hoop nog vaker met haar samen te werken.”

Felipe Tristan slaat bruggen

Felipe en ik hebben gelijke ideeën over muziek, dat werkt fijn samen. Met zijn Orchestra of the Americas slaat hij een brug tussen verschillende culturen en muziekstijlen. Het door hem opgerichte symfonieorkest bestaat uit muzikanten die meer dan 25 landen van het westelijk halfrond vertegenwoordigen. Tijdens concerten worden verschillende muziekstijlen uitgevoerd en brengt Felipe verschillende culturele invloeden samen in de concertzaal. Felipe: “Het doel is om muziek en samenwerking te promoten en daarbij de dialoog te maken tussen verschillende landen. We zijn niet zo verbonden als we zouden kunnen zijn, laten we elkaar steunen en onze gelijkenissen vieren. Ik zie het als onze verantwoordelijkheid om een statement te maken en te laten zien dat muziek muren doorbreekt en ons sterker maakt als community.”

GenZ Tour

Deze zomer staat mijn GenZ Tour door Nederland op het programma. Ik kijk er ontzettend naar uit om samen te spelen met Nederlandse musici. Daarnaast zou ik graag orkesten in Nederland ontmoeten, bijvoorbeeld het Jeugdorkest Nederland en het Nationaal Jeugdorkest. Dit zijn ook jonge musici, het zou heel leuk zijn samen muren te doorbreken en onze grenzen te verleggen.

Woensdag 14 augustus 2019 | Muiderslot, Muiden

Zaterdag 17 augustus 2019 | Ruïnekerk, Bergen

Zaterdag 24 augustus 2019 | TAQA Theater De Vest, Alkmaar (Klassiek voor iedereen)

Kaarten voor de concerten zijn vanaf 1 juli te koop via www.tihms.com/concerten

 

Tekst: Laurine Slingerland

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen

De winkels zijn dicht, wat nu?

Neem een abonnement!

Neem nu een 1-jarig of een 2-jarig abonnement op Luister   magazine! 

Een magazine vol prachtige symphonieën, inspirerende artikelen, tips en meer. 

Koop een los exemplaar!

Betaal t/m 9 februari geen verzendkosten! Gebruik de couponcode THUIS

let op: het magazine wordt binnen vijf werkdagen verzonden!