Sanne Zwikker Bach

Sanne Zwikker begint het jaar met Bach

Violiste Sanne Zwikker begint het jaar 2021 met een prachtige klassieke uitvoering van Bachs Sonata No.1 in G Minor, opgenomen in een oude houten kerk in het noordoosten van de Verenigde Staten. Benieuwd? Lees hier Sanne’s blog over deze speciale opname.

Twee jaar geleden streamde ik met beatbox titan Bart Voogt, B-Art, een cross-over versie van Bachs Sonata No.1 in G Minor vanuit het TAQA Theater De Vest in Alkmaar op social media. Het concert bereikte honderdduizend online volgers binnen enkele minuten. Twee jaar later, met een aanhoudende lockdown om het coronavirus te stoppen, is online streamen de nieuwe standaard.

Sanne Zwikker: “Larger than life”

De opname van Bachs Sonata No.1 in G Minor gebeurde eigenlijk geheel onverwacht. Ik werkte met pianiste Alexis Zingale en audioproducent en -technicus Daryl Bornstein aan een opname van stukken van Camille Saint-Saëns. Alexis kennen jullie van eerder opnames. Daryl heeft prachtige opnames op zijn naam, onder andere de uitvoering van werken van Pablo de Sarasate, uitgevoerd door Augustin Hadelich. Samenwerken met deze unieke artiesten is zo speciaal. Het enige wat op zo’n moment telt, is de meest fantastische muziek maken met artiesten die ‘larger than life’ zijn.

Bachs Sonata No.1 in G Minor in leegstaande kerk

Vanwege de pandemie werd de muziek opgenomen in een oude, houten, leegstaande kerk, gebouwd in 1790 in typische Amerikaanse stijl. De kerk is gelegen aan Main Street in een stad aan de Long Island Sound. Door de kieren in de kerk kun je de buitenlucht zien en voelen. De akoestiek maakt dit een perfecte locatie voor een opname. Vooral in een tijd waarin de concertzalen en de meeste studio’s gesloten zijn.

Opname in de stille nacht

De opnamesessie begon zaterdagavond laat, omdat we ‘s nachts geen geluid van buitenaf hebben. Het was hartstikke koud en tussen de sessies werden heteluchtventilators aangezet, die dan vervolgens weer uit moesten voor de volgende opnamesessie. Door de continue temperatuurwisseling heb ik nog nooit zo vaak mijn viool moeten stemmen. Tijdens zo’n pauze waarin we moesten wachten tot de zaal weer op temperatuur kwam, speelde ik één van m’n favoriete Sonata’s. Het stuk in bovenstaande YouTube-video herinnert me aan de geweldige tijd in Nederland gedurende de zomer van 2019. De zomer waarin ik samen met andere getalenteerde musici samenwerkte. Met een aantal werk ik nog steeds samen vandaag de dag, maar dan online.

 

5/5 - (71 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen