Menu Sluiten

Gustavo Gimeno
Soloslagwerker Gustavo Gimeno (foto: Marco Borggreve) wordt dirigent in Toronto.

Soloslagwerker wordt dirigent in Toronto

Na het recente succes van Jaap van Zweden als dirigent van de New York Philharmonic mag Gustavo Gimeno een groot orkest leiden: Toronto Symphony Orchestra. Ook zijn muzikale roots liggen in Nederland.

De Spaanse musicus was van 2001 tot 2013 soloslagwerker van het Koninklijk Concertgebouworkest in Amsterdam, waar hij voor het eerst op de bok stond. Waar de destijds negentienjarige concertmeester Van Zweden hier eind jaren tachtig even het dirigeerstokje van Leonard Bernstein mocht overnemen, viel de inmiddels assistent-dirigent Gimeno in februari 2014 in voor Mariss Jansons.

Gustavo Gimeno had nooit ambities om dirigent te worden

Als soloslagwerker van het Concertgebouworkest studeerde Gimeno orkestdirectie aan het Conservatorium van Amsterdam en volgde de Spanjaard lessen en masterclasses bij Ed Spanjaard, Iván Fischer en Hans Vonk. Desondanks had hij naar eigen zeggen nooit ambities om dirigent te worden. “Ik durfde er niet eens over te dromen. Ik had veel te veel respect voor deze moeilijke professie”, zei Gimeno na de bekendmaking van zijn aantreden als dirigent bij het Toronto Symphony Orchestra.
Na zijn sensationele debuut in Amsterdam viel Gimeno ook in voor Lorin Maazel bij de Münchner Philharmoniker en dirigeerde hij tal van Nederlandse en Amerikaanse orkesten. Sinds 2015 is hij chef-dirigent van het Orchestre Philharmonique de Luxembourg. Bij het Koninklijk Concertgebouw treedt hij jaarlijks op als gastdirigent.

Getroffen door geluid en muzikale intelligentie

Afgelopen februari maakte de inmiddels 42-jarige rijzende ster zijn debuut bij het Toronto Symphony Orchestra, waar hij een verpletterende indruk achterliet. Ook hijzelf was erg in zijn nopjes. “Al vanaf de eerste repetitie kon ik me identificeren met het geluid en de muzikale intelligentie van het orkest. Het speelt echt geweldig!”
Gustavo Gimeno tekende een vijfjarig contract, dat begint in het seizoen 2020-2021. Hij is de opvolger van Peter Oundjian, die veertien jaar chef-dirigent in Toronto was. Gimeno’s aanstelling heeft nóg een Nederlands tintje: de grote Mahler-vertolker Bernard Haitink was een van zijn belangrijkste mentoren.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen