Attacca Quartet speelt vanuit New York een live-uitzending voor de Strijkkwartet Biënnale Amsterdam 2022
Attacca Quartet. Foto: David Goddard

Strijkkwartet Biënnale maakt alternatief programma bekend

De Strijkkwartet Biënnale Amsterdam zal er deze editie wat anders uitzien. In samenwerking met NTR stelt de organisatie een alternatief programma vanuit Amsterdam en New York voor. De alternatieve editie van de biënnale vindt op zondag 30 januari en zondag 6 februari 2022 plaats.

Enkele weken geleden maakte de organisatie van de Strijkkwartet Biënnale Amsterdam bekend dat ze zich genoodzaakt voelt om het tweejaarlijkse festival te annuleren. “Het annuleren van een festival dat slechts een keer in de twee jaar plaatsvindt, is natuurlijk een onvoorstelbare teleurstelling”, liet festivaldirecteur Yasmin Hilberdink weten. “Maar met iedere maatregel vanuit de overheid verliezen we een vitaal stuk van het geheel.”

Live-uitzending

Het grootste strijkkwartetfestival ter wereld zal daarom in een gereduceerde vorm doorgaan. Op zondag 30 januari wordt tussen 20 en 23 uur een programma live uitgezonden vanuit het Muziekgebouw. Belinfante Quartet geeft een voorproefje van de wereldpremière van haar nieuwe strijkkwartet en Cuarteto Casals speelt Haydns Op. 20/3 en Strijkkwartet nr. 33, op. 44 van Felix Mendelssohn. De live-uitzending wordt vervolledigd met het Strijkkwartet van Fanny Mendelssohn en het Strijkkwartet, op. 29 ‘Divorce’ van Fazil Say gespeeld door Boruson Quartet. Afsluiten doet het Karski Quartet met Bacewicz’ Strijkkwartet nr. 4 – I. Andante. Allegro Molto.

Amsterdam en New York

Op zondag 6 februari komen tussen 20 en 23 uur Amsterdam en New York samen in een bijzondere uitzending. Attacca Quartet speelt speciaal voor de Strijkkwartet Biënnale en NPO Radio 4 vanuit New York een programma met het werk Evergreen van Caroline Shaw en Haydns Die sieben letzte Worte. Het kwartet geeft in een live-interview wat toelichting bij zijn programma. Het avondconcert wordt verder ingevuld met opnames en interviews van de Strijkkwartet Biënnale vanuit het Amsterdamse Muziekgebouw. Schumann Quartet en Adrien la Marca brengen samen Mozarts Strijkkwartet nr. 1, K. 174 en Quator Danel speelt het Strijkkwartet nr. 2, op. 68 van Sjostakovitsj.

5/5 - (1 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen