Boris Giltburg
Boris Giltburg.

Twee pianoklassiekers door Boris Giltburg

Aanstaande zaterdag 14 mei speelt pianist Boris Giltburg in de Edesche Concertzaal twee klassiekers uit het pianorepertoire: de Pianosonate in b-mineur, ook bekend als de Klaviersonate h-moll, van Liszt en de Eerste Pianosonate van Rachmaninov.

“De emotionele kracht van zijn muziek is soms zo groot”, zegt Giltburg over de muziek van Rachmaninov. Die kracht is terug te horen in diens Eerste Pianosonate, waarvan de componist zijn inspiratiebron lange tijd geheim hield. Uiteindelijk maakte hij bekend dat de compositie gebaseerd is op Goethes toneelstuk Faust. De sonate is echter geen weerspiegeling van het toneelstuk, maar gaat over de drie hoofdpersonages.

Inspiratiebron

Ook Liszt zou zich door Faust hebben laten inspireren. Het resultaat is zijn Klaviersonate h-moll, misschien wel zijn beste compositie. De dertig minuten durende Pianosonate in b-mineur, die als een spannend verhaal klinkt, was uniek in die tijd. Enkele passages doen denken aan Liszts Faust-Symfonie, waarvan net als bij Rachmaninovs Eerste Pianosonate elk van de delen op de personages Faust, Gretchen en Mephisto is gebaseerd.

Giltburg in concert

Met deze twee klassiekers uit het pianorepertoire belooft Giltburg het publiek een bijzondere, muzikale avond te bezorgen. Op 14 mei 2022 brengt de meesterpianist de composities van Rachmaninov en Liszt ten gehore in de Edesche Concertzaal in Ede. Sinds Giltburg in 2013 de Koningin Elisabethwedstrijd won, reist hij de wereld rond. De voorbije twee jaar streamde hij regelmatig liveoptredens en masterclasses, gewoon vanuit huis. Deze streams werden al meer dan een miljoen keer bekeken. Ook met zijn opnames boekt Giltburg successen: zijn opname van Rachmaninovs Tweede Pianoconcert bijvoorbeeld werd in 2018 door Opus Klassik tot Best Soloist Recording uitgeroepen.


Beluister hier Pianoconcert nr. 2 van Rachmaninov door Boris Giltburg.

Boris Giltburg live aan het werk zien en horen? Tickets voor zijn concert in de Edesche Concertzaal op 14 mei zijn hier te bestellen.

5/5 - (1 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen