(un)heard music festival
Matangi Quartet. Foto: Tessa Veldhorst

(Un)heard Music Festival 2020: WOII herdenken

Op 19 en 20 september 2020 is het weer tijd voor het (Un)heard Music Festival in Korzo in Den Haag. Het thema van deze vierde editie, Entartet, sluit aan bij de herdenking van de Tweede Wereldoorlog. De line-up bestaat onder meer uit het Matangi Quartet, trompettist Eric Vloeimans, pianist Martin Fondse en Ensemble Insomnio.

Het was 1934 toen Adolf Hitler besloot dat er geen ruimte was voor moderne kunst in het Derde Rijk. Musea werden geplunderd en kunstenaars gedwongen een andere stijl te beoefenen. Entartete kunst (ontaarde kunst) is de term die in nazi-Duitsland werd gebruikt om kunst aan te duiden die niet aan de eisen van het nationaalsocialistische regime voldeed. Abstracte vormen en expressionistische uitingen waren een absolute no go. Toch vonden componisten, musici en beeldend kunstenaars altijd weer een manier om zich te uiten.

(Un)heard Music Festival: verboden muziek

Het (Un)heard Music Festival 2020 staat in het teken van deze kunstenaars. “Muziek die je raakt is vaak muziek die je overvalt, op een onbewaakt moment. Of muziek die je helemaal niet kent en die je verrast”, zegt Maria-Paula Majoor, violiste van het Matangi Quartet. “Met het festival willen we precies dát voor elkaar krijgen. Wij zetten werken in de schijnwerpers die niet de aandacht krijgen die ze verdienen en daardoor zelden of nooit te horen zijn op het Nederlandse concertpodium. Maar ook programmeren we bekende muziek die in verband staat met deze ongehoorde werken. Dit jaar zoomen we in op verboden muziek uit de Tweede Wereldoorlog, die in de oorlogsjaren vaak werd ingezet als een vorm van stil verzet.”

(un)heard music festival
Eric Vloeimans. Foto: Jelmer de Haas

Openingsconcert

Het openingsconcert wordt gespeeld door Eric Vloeimans, Martin Fondse en het Matangi Quartet. Zij spelen het door Fondse voor het kwartet geschreven en met een Edison bekroonde Testimoni. Dit werk verklankt het verloop van de dag: van het krieken tot het ingaan van de nacht. Aansluitend wordt de aangrijpende animatiefilm Auditie van Udo Prinsen vertoond. De film is gebaseerd op het persoonlijke kampverhaal van Lex van Weren. Deze trompettist overleefde het concentratiekamp doordat hij de auditie voor het kamporkest won. Eric Vloeimans en Martin Fondse schreven de muziek bij de film, die zij samen met het Matangi Quartet live zullen uitvoeren.

Oorlog en onderdrukking

Tijdens de Unheard Marathon brengen het Matangi Quartet en ensemble Insomnio een reek ‘ongehoorde’ werken van componisten die in tijden van oorlog en onderdrukking hun eigen weg bleven kiezen. Samen spelen zij werken van Erwin Schulhoff en Emil Frantisek Burian. De Tsjechische componist Burian bleef in het concentratiekamp doorcomponeren en ‘verstopte’ protest- en spotliedjes in zijn werken. Insomnio voert van Burian diens Suite Americaine uit. Werner Herbers, kenner en pionier van de Entartete Musik, vertelt voorafgaand aan het concert over zijn zoektocht naar de verhalen achter de verboden muziek. Ook is er tijdens het festival een kinderworkshop en een tentoonstelling van beeldende kunstwerken.

Kijk hier voor meer informatie en tickets.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen