Remy van Kesteren op harpfestival Utrecht

Utrecht in de ban van de harp

Op zaterdag 12 en zondag 13 mei vindt in TivoliVredenburg in Utrecht de eerste lustrumeditie van het Dutch Harp Festival plaats. Het festival werd in 2010 opgericht door de 20-jarige, uiterst getalenteerde harpist Remy van Kesteren, tegenwoordig een begrip in de klassieke muziek. Twee dagen lang is Utrecht in de ban van de harp.

Inmiddels is het Dutch Harp Festival uitgegroeid tot een veelzijdig festival. Tijdens het festival komen diverse muziekgenres aan bod en tonen internationale topmuzikanten hun kunsten. De Grande Finale van de Dutch Harp Festival World Harp Competition vindt dit keer plaats op 13 mei.

Grootste harp ter wereld

Welcome to Planet Harp is het thema van de vijfde editie van het Dutch Harp Festival. De ‘beeldende kracht’ van het instrument staat centraal. In diverse ruimtes van TivoliVredenburg hebben bekende licht- en projectiekunstenaars een eigen visuele wereld gecreëerd. Zo stappen de festivalbezoekers steeds een nieuw universum binnen.

Ook bijzonder: tijdens het Openingsconcert op 12 mei showt artistiek leider Remy van Kesteren zijn gloednieuwe Réus 49. Het is de grootste harp ter wereld met extra snaren, een grotere klankkast en een demppedaal. Het wordt de ‘omvangrijkste innovatie van de harp sinds 150 jaar genoemd’. Harpbouwer Salvi in Italië ontwikkelde het instrument speciaal voor Van Kesteren. Dat deed hij in samenwerking met het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

Naast klassieke muziek nog veel meer…

Dan het programma van het Dutch Harp Festival: naast Remy van Kesteren is er een keur aan grote namen aanwezig. Het Colombiaanse harpwonder Edmar Castaneda is wederom in Utrecht te vinden. Spinvis is te gast in zijn eigen stad. Verder: de folkharplegende Alan Stivell, harpiste en danseres Constance Allanic, cellist Maarten Vos, de Indiase sitarspeler Niladri Kumar en het Keltische fenomeen Maeve Gilchrist.

Maar dan zijn we er nog niet. Verder staat een wereldpremière van Rozalie Hirs met Asko|Schönberg op het programma, Freude van Stockhausen, concerten in het donker van de blinde Jenny Chu Chun, DMF plays Kraftwerk, De Notenkraker met het Harpologie Orkest en een workshop Bretonse muziek van Nikolaz Cadoret. Naast de muziek is er een harpmarkt, harpyoga en de Dutch Harp University.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen