Menu Sluiten

Glasgow, UK. 16.10.2017. Scottish Opera presents La Traviata, at the Theatre Royal Glasgow from October 19th, before touring to Aberdeen, Inverness and Edinburgh from November 2nd. This production is directed by Marie Lambert (original director is Sir David McVicar), with design by Tanya McCallin and lighting design by Stephen Powles (original lighting design by Jennifer Tipton). The cast is: Gulnara Shafigullina (Violetta Valéry), Peter Gijsbertsen (Alfredo Germont), Stephen Gadd (Giorgio Germont), Laura Zigmantaite (Flora Bervoix), Simon Thorpe (Baron Douphol), Christopher Turner (Gastone), Alex Otterburn (Marchese D’Obigny), James Platt (Doctor Grenvil), Catherine Backhouse (Annina). Photograph © Jane Hobson.

Van oratorium tot opera

Hij ontwikkelde zich drie jaar lang nog verder in zijn talent en werd daarvoor beloond: in november ontving tenor Peter Gijsbertsen de Nederlandse Muziekprijs. Een onderscheiding die door het Fonds Podiumkunsten wordt uitgereikt aan getalenteerde musici, na het succesvol doorlopen van een speciaal studietraject. Een bekroning op de verdieping die hij zocht en groei die hij uiteindelijk doormaakte.

Première van een nieuwe liedcyclus

De zanger had de eer de prijs in ontvangst te nemen van minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven. Dit gebeurde op 8 november, na zijn optreden in het Theater aan de Parade in ’s-Hertogenbosch. Gijsbertsen had hier zojuist een concert gegeven, waarin onder andere de première van een nieuwe liedcyclus was verwerkt. Zeven levensliederen en een aanslag, in opdracht van de tenor zelf gecomponeerd door Bart Visman, met teksten van Marc Pantus. Een aanvulling op zijn nieuwe repertoire, met liederen over herkenbare, maar soms ook opmerkelijke situaties.

In 1983 werd Gijsbertsen geboren te Hardenberg. Hij studeerde cum laude af aan het Utrechts Conservatorium in 2006 en won in de jaren daarna diverse prijzen. Zo ontving hij bijvoorbeeld de John Cristie Award, toegekend door het Glyndebourne Festival. Zijn stem was te horen op prominente plaatsen, zoals in de Royal Albert Hall, het Bolshoi en het Concertgebouw. Diverse cd’s, met werken van onder andere Richard Strauss en Franz Schubert, volgden.

Eerste hoofdrol in Nederland

De ambitie van Gijsbertsen gedurende zijn verdiepingstraject, was met name zich verder te ontwikkelen als operazanger. Met zijn New Yorkse coach Ira Siff werkte hij aan zijn techniek. Sopraan Claron McFadden trad op als mentor voor Gijsbertsen, tenor Dennis O’Neill begeleidde hem eveneens in zijn wens te groeien op gebied van opera.

Peter Gijsbertsen is de eerste tenor die de Nederlandse Muziekprijs wint. Nog maar net aangemeerd in de wereld van operazang, kreeg hij direct de kans zich op het podium te laten zien en horen. De Scottish Opera nodigde hem uit de rol van Alfredo op zich te nemen in La Traviata van Verdi. Inmiddels is bekend dat de tenor in 2019 bij Opera Zuid zijn eerste hoofdrol in Nederland zal vertolken, die van Tamino in Die Zauberflöte van Mozart. Ook staat hij dat jaar in deze rol wederom op de planken met de Scottish Opera: nog voor de première van La Traviata werd de Muziekprijswinnaar door het Schotse operagezelschap gevraagd voor een volgende samenwerking.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen