Menu Sluiten

Vasily Petrenko

Vasily Petrenko: nieuwe music director RPO

Na vijftien jaar als hoofddirigent van het Royal Liverpool Philharmonic Orchestra verlaat Vasily Petrenko het Liverpoolse orkest. Petrenko is aangesteld als nieuwe music director van het Royal Philharmonic Orchestra in Londen. In augustus 2021 start de 42-jarige Rus in de Engelse hoofdstad met een vijfjarig contract dat samenvalt met het 75-jarig jubileum van het gerenommeerde orkest. Hij volgt de Zwitserse dirigent Charles Dutoit op.

Voor Vasily Petrenko is het echter niet de eerste keer dat hij samenwerkt met het Royal Philharmonic Orchestra. Twee jaar geleden dirigeerde hij al Gustav Mahlers Tweede Symfonie ‘Resurrection’ in de Royal Albert Hall. Vorig jaar voerde hij Verdi’s Requiem op in de Royal Festival Hall. Toen werd volgens voorzitter Adam Wright al duidelijk dat er een unieke muzikale samenwerking is tussen Petrenko en de musici van het orkest.

Een indrukwekkend verleden en hoge verwachtingen voor de toekomst

Vasily Petrenko is verheugd dat hij juist in dit stadium is aangesteld als nieuwe music director. Volgens de Rus betekent dit een nieuw hoofdstuk voor het orkest, dat een indrukwekkend verleden en hoge verwachtingen voor de toekomst heeft. James Williams, directeur van het Royal Philharmonic Orchestra, voegt hieraan toe: “Zijn titel van music director is aanzienlijk. Die erkent namelijk het artistieke leiderschap dat Petrenko naar het orkest zal brengen, zowel op als naast het podium.”

Ondanks zijn nieuwe functie houdt Vasily Petrenko nauwe banden met het Royal Liverpool Philharmonic Orchestra. Hij zal er namelijk werkzaam blijven als dirigentlaureaat. In 2006 begon Petrenko in de stad van The Beatles als jongste hoofddirigent ooit in de geschiedenis van het Liverpoolse orkest. In de periode dat hij er werkzaam was, heeft hij fantastische successen behaald met het orkest.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen