Wavelength in Leiden
Wavelength in oktober op acht locaties in Leiden.

Wavelength: klassieke muziek en wetenschap

Klassieke muziek en wetenschap, gaan die twee samen? Jazeker, volgens Wavelength, dat vrijdag 5 en zaterdag 6 oktober zal worden gehouden op acht locaties van het Leiden Bio Science Park. Het programma bestaat uit klassieke muziekconcerten met verhalen uit de natuurwetenschappen.

Het wetenschapsfestival, dat onder leiding staat van klarinettist en entrepreneur Daniel Broncano, was tijdens de eerste editie vorig jaar uitverkocht. Dat komt wellicht omdat studenten bijna voor niets toegang hebben.

Bijzondere instrumenten en de toekomst van klassieke muziek

Volgens de organisatie draait Wavelength om “innovatieve optredens van internationale topmusici bij toonaangevende bedrijven in de biowetenschap.” Ondertussen komt de bezoeker meer te weten over “baanbrekende onderzoeken, bijzondere instrumenten en de toekomst van de muziek.” Tijdens de muzikale tour leiden directeuren en wetenschappers je rond bij acht bedrijven en instellingen op het Leiden Bio Science Park.

Het programma van Wavelength bestaat uit zes evenementen met een combinatie van klassieke muziek en wetenschap. Het festival trapt af met het New European Ensemble. De muziek van Hildegard van Bingen vormt de rode draad van het thema ‘Vrouwen in muziek en wetenschap’. Deze elfde-eeuwse vrouwelijke componist, bijgenaamd ‘de Sibille van de Rijn’, geldt als eerste vertegenwoordigster van de Duitse middeleeuwse mystiek.

Mathematische structuren, maar ook emotie op Wavelength

Dat muziek en wiskunde nauw met elkaar verbonden zijn, blijkt uit het gezamenlijk uitpluizen van muzikale mathematische structuren uit werken van Bach, Bartók, Messiaen en Xenakis. De zingende theremin staat centraal in de Leidse instrumentmakers School (LiS), maar natuurlijk krijgt de bezoeker hier nog veel meer instrumenten te zien en te horen.

Verder besteedt Wavelength aandacht aan de toekomst van de muziek, de laatste ontwikkelingen op het gebied van biotechnologie en medicijnontwikkeling en de favoriete kamermuziek van natuurkundige Albert Einstein (zelf een verdienstelijk violist).
Maar het is niet allemaal kennisverwerving wat de klok slaat tijdens Wavelength. Na een inleiding over een onderzoek naar het effect van muziek op emoties, zal de bezoeker van het slotconcert van Domestica Rotterdam mogelijk een traantje moeten wegpinken.

Facebook
Twitter

Laatste artikelen