ZELENKA

Recensie ZELENKA – Missa Sancti Josephi, De Profundis, In exitu Israel

ZELENKA
Missa Sancti Josephi, De Profundis, In exitu Israel
Julia Lezhneva (sopraan), Daniel Taylor (alto), Tilman Lichdi (tenor), Jonathan Sells (bas), Kammerchor Stuttgart, Barockorchester Stuttgart o.l.v. Frieder Bernius
Carus 83.279 • DDD-56’
Waardering: 8

De Tsjechische barokcomponist Jan Dismas Zelenka heeft heel wat missen gecomponeerd. Twintig daarvan zijn bewaard gebleven, zogenaamde ‘nummertjesmissen’, de opeenvolgende delen gerangschikt volgens het model zoals Bach dat bij zijn Hohe Messe deed, of Mozart bij zijn Grosse Messe. Twee missen zijn zonder Credo, een daarvan is de onderhavige Missa Sancti Josephi uit 1732. Volgens het cd-boekje verraadt het heel wat opera-invloeden, maar dat valt best mee. Barokke polyfonie overheerst nog steeds, al zijn er ook homofone fragmenten die vooruitwijzen naar moderne tendensen. Het geheel wordt vertolkt door vier uitstekende solisten en een prachtig zingend koor. Aan alle voorwaarden is voldaan: balans, articulatie, zuiverheid, enzovoorts. Uitschieters zijn de dynamische vertolking van het openingsdeel van het Gloria, een aanstekelijke weergave van het Laudamus te, en de tot de verbeelding sprekende klankpracht in het Sanctus. In het zo’n kleine tien jaar eerder geschreven De Profundis maakte Zelenka enkele opvallende persoonlijke keuzes, zoals het gebruik van een drietal bassolisten in het openingsdeel, of de herhaalde afwezigheid van het basso continuo in enkele zanglijnen van het derde deel (zodat een tweestemmige dialoog tussen stem en instrument overblijft). De uitvoering is mooi verzorgd, maar helaas ook te klinisch om te kunnen beklijven.
Maurice Wiche

Wilt u meer recensies lezen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen

Neem een voordelig abonnement!

De lenteactie! Neem nu een 2-jarig abonnement en betaal €67,55 in plaats van €115,50!

Een magazine vol prachtige symphonieën, inspirerende artikelen, tips en meer.