Het 50 for the Future-weekend wordt georganiseerd om de vijftigste verjaardag van het Kronos Quartet te vieren
Kronos Quartet. Foto: Allie Foraker

50 for the Future-weekend: vijftig nieuwe strijkkwartetten in twee dagen

Strijkkwartet Biënnale Amsterdam organiseert op 6 en 7 mei 2023 het 50 for the Future-weekend. In het Muziekgebouw aan ’t IJ en het Bimhuis in Amsterdam spelen tien topkwartetten vijftig nieuwe opdrachtcomposities. Een unieke ervaring waarvoor de kaartverkoop nu al gestart is.

Liefhebbers van het strijkkwartet kunnen op zaterdag 6 en zondag 7 mei 2023 hun hart ophalen tijdens het 50 for the Future-weekend van Strijkkwartet Biënnale Amsterdam. Maar liefst vijftig nieuwe werken, gecomponeerd door de meest uiteenlopende componisten, gaan in het eerste weekend van mei in première. Waarom het precies vijftig composities zijn?

Jubileumfeest

Omdat het Kronos Quartet in 2023 vijftig jaar bestaat. En dat kan het Amerikaanse kwartet niet zomaar voorbij laten gaan. Ter ere van zijn jubileum vroeg het aan vijftig componisten van over de hele wereld om een nieuw strijkkwartet te schrijven. Onder anderen Philip Glass, Terry Riley, Rhiannon Giddens, Paul Wiancko, Jlin Patton, Angélique Kidjo, Aftab Darvishi, Merlijn Twaalfhoven en Fodé Lassana Diabaté gingen aan de slag met het componeren van een nieuw werk. Het resultaat is 50 for the Future, een revolutionair project waarin alle vijftig nieuwe stukken samenkomen. In het rijke repertoire zit voor ieder van ons wel een element van herkenning.

Tien (inter)nationale topkwartetten

Het 50 for the Future-weekend ontvangt tien strijkkwartetten die de gloednieuwe muziek zullen uitvoeren. Uiteraard zal het Kronos Quartet aanwezig zijn, maar ook het Ragazze Quartet neemt een groot deel van de stukken voor zijn rekening. Wie ook aan het werk te zien en te horen zal zijn: Attacca Quartet (VS), PUBLIQuartet (VS), Belinfante Quartet (NL), Signum Quartett (DE), Ruysdael Kwartet (NL), Animato Kwartet (NL), ADAM Quartet (NL), Matangi Quartet (NL).

Jonge generatie

Een jubileumfeest is er niet alleen om een mijlpaal te vieren, maar ook om vooruit te kijken. De naam zegt het al: 50 for the Future, voor de toekomst. Er is dan ook aan de jonge generatie gedacht. Het Ragazze Quartet en Stichting In de Knop organiseerden So You Think You Can Write A Strijkkwartet?!, waarbij studenten van de Sweelinck Academie werden uitgedaagd om nieuw werk te componeren. Hun medestudenten ging ermee aan de slag en verdiepten zich in de interpretatie van al die nieuwe bladmuziek. Het resultaat is op zondag 7 mei in de voormiddag te horen. Klik hier voor het volledige programma.

Waar en wanneer?

Het 50 for the Future-weekend is op zaterdag 6 en zondag 7 mei 2023 te beleven in het Muziekgebouw aan ’t IJ en het Bimhuis in Amsterdam. Naast de uitvoeringen van de vijftig nieuwe strijkkwartetten vinden er ook paneldiscussies, masterclasses en speeddates plaats. Bovendien zullen een aantal componisten hun werk toelichten. Het weekend is opgesplitst in vijf verschillende delen:

  • zaterdag 6 mei 2023 – 14 tot 18.15 uur
  • zaterdag 6 mei 2023 – 19.30 tot 23 uur
  • zondag 7 mei 2023 – 10.30 tot 13 uur
  • zondag 7 mei 2023 – 14 tot 17.45 uur
  • zondag 7 mei 2023 – 19 tot 22 uur

Klik hier voor meer informatie en kaarten voor het 50 for the Future-weekend.

5/5 - (1 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen