Sanne Zwikker in het Shalin Liu Performance Center

Shalin Liu Performance Center: ideale concerthal voor Montgomery’s solowerken

Het Shalin Liu Performance Center kijkt uit over Sandy Bay en is een van New Englands meest pittoreske locaties voor het spelen van solowerken en kamermuziek. Deze 335 plaatsen tellende concerthal staat wereldwijd bekend om de geweldige akoestiek. Strijkers zoals het trio Deveau, Cardenes & Williams en solisten Joshua Bell, Yo-Yo Ma, Ray Chen traden er op. Deze maand trad ik zelf op in het Shalin Liu Performance Center met onder andere werken van de briljante componist Jessie Montgomery.

Rhapsody No. 1

Rhapsody No. 1 is een van Jessie Montgomery’s etudes, geïnspireerd door werken voor soloviool van Eugène Ysaÿe. Het is een eerbetoon aan de traditie van J.S. Bachs sonates en partita’s voor viool solo. Het is een prachtstuk om te spelen. Het is verassend sober en ‘omarmt’ de dissonantie, iets wat niet mocht in de werken van Bach die geschreven zijn voor de kerk.

Jessie Montgomery

Jessie Montgomery is een Amerikaanse componist, kamermusicus, muziekdocent en alumna van de Meadowmount School of Music. Haar composities zijn gericht op improvisatie en sociale rechtvaardigheid. Ze groeide op in Manhattans Lower East Side en behaalde haar bachelordiploma in viool performance aan de Julliard School. Rhapsody No. 1, dat ze voor zichzelf schreef, is onvoorspelbaar en heeft inhoud en communicatieve directheid.

Optimale nagalmtijd

Het is vernieuwend om haar moderne werken te spelen. Net als bij solowerken van J.S. Bach en Eugène Ysaÿe is het fantastisch om als musicus deze solowerken aan het publiek te kunnen geven in een omgeving waar de helderheid van de noten behouden blijft en de concerthal een optimale nagalmtijd heeft. Het Shalin Liu Performance Center, met een gemeten nagalmtijd van anderhalve seconde, is zo’n ideale plek die de weelderige harmonieën in een stuk als Rhapsody No. 1 ten goede komt. Ik was dan ook super ‘excited’ om in deze verborgen parel op te treden en kijk ernaar uit om er vaker op te treden met bijvoorbeeld werken van Sarasate.

Meer blogs van Sanne Zwikker lezen? U vindt ze hier!

5/5 - (34 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen