Het Afternoon Quartet heeft Mozarts Dissonantenkwartet gespeeld.

Quartets: they come, they go

In haar nieuwste blog vertelt Sanne Zwikker over strijkkwartetten en het Dissonantenkwartet van Mozart. Hoe het Afternoon Quartet een voorbeeld neemt aan het Ying Quartet en het Emerson Quartet. 

Het Afternoon Quartet heeft een goed ontvangen optreden gegeven in de Hatch Performance Hall in Rochester, New York. Prachtige werken van Haydn en Mozart zijn gespeeld door zes verschillende strijkkwartetten van de Eastman School of Music in New York. Sanne (violist), Kellen (violist), Catalina (cellist) en Matthew (altviolist) gaven een uitvoering van Mozarts bekende Dissonantenkwartet (KV 465). Genoemd naar de dissonanten in de openingsmaten.

Mozart bedacht iets nieuws

Dit 22 maten tellende werk van Mozart was controversieel voor zijn tijd. Mozart schreef het begin als heel ‘dissonant’. Zelfs Mozarts uitgever dacht dat er een fout was in de score, omdat dit niet eerder was gedaan. U kunt de uitvoering van het Afternoon Quartet binnenkort online bijwonen op de streamingpagina van Luister.

Lessen van het Ying Quartet

Het Afternoon Quartet wordt gecoacht door leden van het welbekende Ying Quartet, bestaande uit Robin Scott, Janet Ying, Philip Ying en David Ying. Zij begonnen het kwartet rond 1990. Het Ying kwartet ontving in 2005 een Grammy Award. Matthew: “Gecoacht worden door de leden van het Ying Quartet en van hun spel leren is een geweldige kans.”

In de geest van de Emersons

De zes verschillende kwartetten van de Eastman School of Music traden op in hetzelfde weekend dat het bekende Emerson Quartet zijn laatste optreden gaf in het Lincoln Center, New York. Het wereldberoemde Emerson Quartet bestaat sinds 1976. Na bijna een halve eeuw verlaat dit kwartet het podium en geeft de kamermuziekbaton door aan nieuwe, jonge strijkkwartetten. Catalina: “Het Emerson Quartet is zonder enige twijfel iconisch. Er zijn zoveel werken die wij als Afternoon Quartet aan ons publiek kunnen presenteren. We zullen dat blijven doen.” Kellen: “Het Emerson Quartet heeft de toeschouwers de laatste vijftig jaar aan hun stoelen gekluisterd gehouden met briljante interpretaties van veel fantastische werken. De leden van het kwartet hebben in hun lange loopbaan de schoonheid van muziek voor strijkkwartetten tot leven gebracht, zodat de wereld ervan kan genieten. Het vraagt van een musicus geweldige inzet en een even creatieve geest om tot net zo’n succesvolle carrière te komen als het Emerson Quartet.”

 

 

 

 

4.8/5 - (90 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen