Klassieke muziek in films maakt een goede film nog beter. Mozart, Rachmaninov en Strauss, je hoort ze allemaal - Luister magazine voor klassieke muziek
Andy Dufresne in The Shawshank Redemption

Klassieke muziek in films – Top 10

Muziek maakt een goede film beter. In films wordt veel gebruik gemaakt van klassieke muziek. Luister stelde een lijst samen van films met prachtige klassieke muziek van de meest invloedrijke componisten.

1. Opera voor gevangenen in The Shawshank redemption

We mogen stellen dat één van de beste films van deze tijd de Shawshank redemption (1994) is. De scène waarbij de protagonist Andy Dufresne het leven van zijn medegevangenen draaglijker wil maken door middel van een opera van Mozart, is dan ook fantastisch. Andy legt Le Nozze di Figaro op de pick-up en laat de naald vallen op Sull’aria. Hij zorgt ervoor dat iedereen in de gevangenis het kan horen via de geluidsinstallatie. Kijk en geniet.

 

2. Smetana in Tree of life

In de film Tree of life (2011) tref je Vltava (vertaald de Moldau) uit Má Vlast van de Tsjechische componist Bedřich Smetana aan. In deze film met Brad Pitt en Sean Penn kijkt Jack, gespeeld door Penn, terug op zijn jeugdleven in het Texas van de jaren vijftig. Naast het werk van Smetana vind je in deze film ook klassieke muziek van Brahms, Mahler en Bach terug.

 

3. Ode aan Rachmaninov

De Australische pianist David Helfgot werd bekend om zijn pianospel, maar ook om zijn psychische aandoening. Shine (1996) gaat over zijn leven. Logischerwijs komt er veel klassieke pianomuziek terug in deze film, maar één bepaalde scène onze favoriet. Luister en kijk naar het filmfragment waarbij Pianoconcert nr. 3 van Rachmaninov wordt gespeeld.

 

4. Mozart en Out of Africa

In Out of Africa (1985) hoor je het adagio uit het Klarinetconcert in A majeur, K. 622 van Mozart. Het is een van de laatste voltooide werken van Mozart, die het componeerde in het jaar dat hij stierf. De film met Meryl Streep won liefst zeven Oscars en drie Golden Globes, waaronder die voor Beste filmmuziek. In onze ogen Beste klassieke filmmuziek.

 

5. Gustav Mahler steelt show in Death in Venice

Death in Venice (1971) is een film gebaseerd op een novelle van de Duitse auteur Thomas Mann: Der Tod in Venedig. Het hoofdpersonage Gustav von Aschenbach is door Mann deels gebaseerd op de componist Gustav Mahler. Niet voor niets dus dat de muziek van Mahler terug komt in de film. Delen uit de Derde en de Vijfde Symfonie spelen een grote rol.

 

6. Intermezzo Cavalleria Rusticana

Raging Bull (1980) is een film over de professioneel bokser Jake LaMotta, geregisseerd door Martin Scorsese en met Robert De Niro in de hoofdrol. Het Intermezzo uit de opera Cavalleria Rusticana van de componist Pietro Mascagni vindt u terug in de soundtrack van deze Oscarwinnende film. Kippenvel!

 

7. Het aangrijpende verhaal van Platoon

Adagio for Strings, ofwel Strijkkwartet op. 11 – Molto adagio van de Amerikaanse componist Samual Barber maakt het heftige verhaal van de oorlogsfilm Platoon (1986) nog intenser. De film won vier Oscars en gaat over de Vietnamoorlog. Het Adagio for Strings speelt door de hele film. Luister en huiver.

 

8. Also Sprach Zarathustra

Eén van de meest bekende werken van Richard Strauss, namelijk Also Sprach Zarathustra, vind je terug in de openingsscène van de film 2001: A Space Odyssey (1968). De sciencefictionfilm van Stanley Kubrick is nog steeds enorm bekend. Ook An der schönen blaue Donau van naamgenoot Johann Strauss jr. vind je terug in deze blockbuster.

 

9. De Ring van Wagner in Apocalypse Now

Een bekende scène uit de oorlogsfilm Apocalypse Now (1979) is de bizarre scène waarbij de Amerikanen vanuit een helikopter Vietnamese burgers beschieten. Het gaat om De Walkurenrit, ofwel The Ride of the Valkyries die door de soldaten wordt afgespeeld op luidsprekers die zijn bevestigd aan de onderkant van de helikopter. Dit stuk komt uit Die Walküre, onderdeel van Wagners Ring.

 

10. Pretty woman raakt betoverd

Ook in romantische films is klassieke filmmuziek te vinden. Denk aan Pretty woman (1990), waarbij de prostituee Vivian (Julia Roberts) wordt meegenomen naar de opera. In de betreffende scène luistert ze naar La Traviata van Giuseppe Verdi. En ze raakt betoverd. Natuurlijk.

 

Meer over klassieke muziek in films

Meer weten over klassieke muziek in films? In iedere editie van Luister licht onze redactie een film uit waarbij klassieke muziek een belangrijke rol speelt.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen