Beeld van NSFF.

Nederlands Silent Film Festival, mét muziek

Het Nederlands Silent Film Festival (NSFF) strijkt van donderdag 11 tot en met zondag 14 januari opnieuw neer in Eindhoven. Het festival viert de glorie van de stille film. Het gaat gepaard met de volgende uitnodiging: ‘Ontdek de tijdloze schoonheid en innovatie van stille cinema, met dertien filmprogramma’s en live muziekbegeleiding.’ 

Grootste stille filmfestival  

Het Nederlands Silent Film Festival afficheert zichzelf als het grootste festival van Nederland op het gebied van stille film. Voor degenen die onbekend zijn met het fenomeen: ‘Stille film is een kunstvorm waarbij films zelf geen geluid hebben. In plaats daarvan zijn ze voorzien van live muziekbegeleiding. Zo wordt een verhaal verteld zonder woorden, maar met emotie, mimiek en muziek’, legt woordvoerder Evelien van der Kooi van NSFF uit.

Daan van den Hurk is directeur van het festival, dat toe is aan zijn zevende editie. De pianist is ook een van de deelnemende muzikanten. Verschillende musici geven klank aan de dertien vertoonde filmprogramma’s. De lijst met optredende artiesten loopt uiteen van pianisten (Van den Hurk, Maud Nelissen) en drummers (Frank van der Star) tot harpisten (Elizabeth Jane Baldry). De speellocaties zijn Pand P en  Muziekgebouw Eindhoven. 

NSFF.

Programma 2024 

Bezoekers kunnen zich dit jaar verheugen op ‘sprankelende liefdesdrama’s, epische sciencefiction, Mexicaanse stille film, een Japans historisch drama en een charmante Zweeds-Duitse komedie’. Het hoogtepunt van het festival is volgens de organisatoren slapstick saturday.  Die avond gaat de boeken in als een eerbetoon aan slapsticksterren als Buster Keaton. ‘Niet alleen wordt het lachen, gieren, brullen: deze avond laat ook zien dat komedie een ware kunst is’, klinkt het. De hoofdfilm is de iconische rolprent The Cameraman (1928) van Keaton. Het festival eindigt met the forbidden picture show, waarin de focus ligt op films die ooit gecensureerd, verboden of sterk bekritiseerd waren. Deze editie met zowel komische als dramatische films over cocaïnegebruik.  

Tickets 

Info over het programma en tickets staat op nsff.nl. Ticketprijzen variëren per voorstelling, van 5 tot 17,50 euro. Kaarten zijn te reserveren via de website of verkrijgbaar aan de deur, mits de voorstelling niet uitverkocht is. 

Het publiek tijdens het Nederlands Stille Film Festival.
Het publiek tijdens het Nederlands Silent Film Festival.
5/5 - (1 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen