Winnaars van de Nieuwe Geneco Fair Practice Award
Waut Koeken (Opera Zuid), Yoram Ish-Hurwitz (Oranjewoud Festival) en Primo Ish-Hurwitz (Toonzetters). Foto: Hein Athmer

Nieuw Geneco Fair Practice Award 2022 uitgereikt

De Nieuw Geneco Fair Practice Award 2022 werd op 15 oktober toegekend aan Opera Zuid en aan Toonzetters, een project van Oranjewoud Festival en Primo Ish-Hurwitz. Met deze prijs vraagt het Genootschap voor Nederlandse Componisten aandacht voor onder meer goed opdrachtgeverschap in de nieuwe muziek.

Fair practice, honorariumrichtlijnen, goed opdrachtgeverschap in de nieuwe muziek, vrije artistieke ruimte, duurzame publieksontwikkeling en impact op het Nederlandse muziekleven. Daarvoor vraagt het Nieuw Genootschap voor Nederlandse Componisten (Nieuwe Geneco) aandacht. Via de Nieuw Geneco Fair Practice Award eert het genootschap opdrachtgevers die deze waarden hoog in het vaandel dragen.

Nieuw Geneco Fair Practice Award

De Nieuw Geneco Fair Practice Award werd op 15 oktober 2022 voor de derde keer uitgereikt. Dit jaar ging de award naar Opera Zuid en Oranjewoud Festival, dat de prijs in ontvangst mocht nemen voor Toonzetters. Dat project werd bedacht en geleid door Primo Ish-Hurwitz. Twintig componisten onder de dertig schetsten voor Toonzetters in een korte compositie een levendig tijdsbeeld van muziek anno nu. Het resultaat, een caleidoscopische voorstelling met uiteenlopende muziekstijlen en karakters, was voor het eerst te horen tijdens het Oranjewoud Festival afgelopen zomer.

Toonzetters

De jury van de Nieuwe Geneco Fair Practice Award noemt Toonzetters een droomproject. “Een voorbeeld van krachtenbundeling tussen makers, producenten en programmeurs. Een manier om jonge makers op een substantiële en duurzame manier in de schijnwerpers te zetten. Fair practice door in te zetten op de toekomst.” De composities van het project Toonzetters zijn dit najaar te horen tijdens concerten in Maastricht, Den Bosch, Eindhoven, Amsterdam en Haarlem. Meer info over de Toonzetters-tour is hier te vinden.

Opera Zuid

Opera Zuid werd geprezen om de creatie van twee nieuwe operaproducties: Hagar/The Stronger van componist Jan-Peter de Graaff (première in 2024) en Het Lijflied van componist Lucas Wiegerink. De instelling laat daarbij zien dat fair practice met beperkte eigen middelen wel degelijk lukt. “De pijlers van duurzaamheid, het zoeken naar nieuw publiek én de hoge kosten ervan worden draagbaar door het gewicht te delen”, zo lezen we in het juryrapport. “Componisten die Opera Zuid nomineerden, prezen deze instelling als een ongelooflijk warme en bevlogen organisatie waar ze ruimte kregen om hun eigen visie te realiseren.”

5/5 - (2 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen