Isata Kanneh-Mason is een pianist met een missie - Luister magazine over klassieke muziek
Isata Kanneh-Mason is jong, hip en inspirerend. Foto: Robin Clewley

Pianiste Isata Kanneh-Mason wil meer diversiteit

Haar broertje, cellist Sheku Kanneh-Mason (20), trad op tijdens de Royal Wedding van prins Harry en Meghan en werd een superster. Zelf is ze niet minder getalenteerd. In Luister 741 vertelt ze over haar voorbeeld Clara Schumann, haar muzikale familie en haar afkomst. “De huidskleur van mijn medemuzikanten doet er echt niet toe als ik achter de piano zit. Ik zie hen gewoon als muzikanten. Maar buiten het podium denk ik er wel regelmatig over na, ja. Ik zou graag meer diversiteit zien. More girls like me.” Aldus pianist Isata Kanneh-Mason.

Wie is die piepjonge Isata Kanneh-Mason?

Ze is pas 23 jaar oud en onderdeel van de meest muzikale familie van Groot-Brittannië. Samen met haar twee broers en vier zussen vormt ze een zevenkoppig mini-orkest. Daarmee trapte ze het in 2015 tot de kwartfinale van Britain’s Got Talent. Isata is de oudste en inspireerde haar broertjes en zusjes om ook muziek te maken. “Van mijn ouders heb ik uitsluitend liefdevolle ondersteuning gehad. Soms zeiden ze weleens: ‘Nu is het tijd om te studeren’, maar meer als vriendelijk duwtje in de rug.” Studeren doet ze aan de Royal Academy of Arts in Londen en onlangs heeft ze haar debuutalbum uitgebracht: Romance. 

Clara Schumann

Op dat debuutalbum speelt ze pianomuziek van Clara Schumann. “Clara is een stuk virtuozer dan Robert”, besluit Isata. Onder Spartaans toezien van haar vader groeide Clara Josephine Wieck uit tot een gevierd pianist. Daarnaast was ze componist, haar eigen manager en moeder van acht kinderen, die ze kreeg met Robert Schumann. Het huwelijk tussen haar en Robert werd overigens nooit echt goedgekeurd door haar strenge vader. Haar composities zijn nooit zo groot geworden als die van haar man, en daar wil Isata verandering in brengen.

More girls like Isata

Lees meer over Isata, haar werk en haar familie in Luister 741. Deze ligt nog tot en met 3 oktober 2019 in de winkels. Online bestellen? Dat kan via de webshop van Luister. Nooit meer van deze bijzondere verhalen missen? Neem dan een abonnement op Luister!

Facebook
Twitter

Laatste artikelen