CD 63_726

Recensie DIVERSEN – Kaiseki (diverse werken voor kamermuziekensemble)

DIVERSEN
Kaiseki (diverse werken voor kamermuziekensemble)
Black Pencil: Jorge Isaac (blokfluit, live electronics), Matthijs Koene (panfluit), Esra Pehlivanli (altviool), Marko Kassl (accordeon), Enric Monfort (slagwerk), Harrie Starreveld (shakuhachi)
GWK Records GWK 137 • DDD-67’
Waardering: 8
Luister 726 – September/Oktober 2017

Blokfluit, panfluit, altviool, accordeon en slagwerk; deze vijf instrumenten vormen samen de klank van het in 2010 opgerichte Black Pencil. Deze op het eerste gezicht uitzonderlijke combinatie klinkt verrassend goed! Aangezien er geen kant en klaar repertoire bestaat voor de bezetting laat het ensemble veel stukken voor zich schrijven. Deze cd bevat allemaal werken die geïnspireerd zijn op de Japanse keuken (kaiseki) en cultuur. Een zeer boeiende compositie is de vierdelige compositie Kaiseki van Roderik de Man. Hierin wordt het bereiden van een kaiseki-maaltijd vergeleken met componeren. Symmetrie, een belangrijk aspect van de kaiseki-keuken, is hoorbaar in de opbouw van de compositie. Ook Eurasian Tango 1 van de Japanse componist Ayuo is zeker de moeite waard. Ayuo deed onderzoek naar de verwantschap van de traditionele muziek op het Euraziatische continent en laat deze mix van invloeden terugkomen in zijn muziek. Stuk voor stuk bevatten de composities interessante inspiratiebronnen en verhalen, van de commedia dell’arte tot een sensuele Japanse film. Voor sommige luisteraars is deze muziek misschien wat te abstract. De musici van Black Pencil slagen er echter in de muziek telkens weer vol energie en toewijding over te brengen met behoud van de spanningsboog.
Ella Botter

Wilt u meer recensies lezen, dus óók de recensies van albums die het afgelopen halfjaar verschenen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Facebook
Twitter

Laatste artikelen