Stingray Classica App: 5 mooiste concerten
Foto: Foppe Schut

Stingray Classica App: de 5 mooiste concerten

De Stingray Classica App is het Netflix voor klassieke muziekliefhebbers. Samen met Festival Oude Muziek selecteerden wij de 5 mooiste concerten, die nu gratis online te bekijken zijn.

Netflix voor klassiek liefhebbers

Toen we een tijdje terug de Netflix-bibliotheek indoken om een top 5 met de mooiste films over klassieke muziek te maken, werden we teleurgesteld. “Voor elk wat wils op de videostreamingdienst”, schreven we. “Jaja, behálve voor de klassieke muziekliefhebber dan. Geen documentaires, geen concerten, geen opera’s, niets.” De Stingray Classica App komt daarom als geroepen. Samen met verschillende podia, organisaties en orkesten biedt de streamingdienst de app een maand lang gratis aan. Er is opera, kamermuziek, symfonisch repertoire en ballet.

Stingray Classica App: 5 mooiste concerten

Festival Oude Muziek met Stingray Classica

Ook het Festival Oude Muziek Utrecht slaat de handen ineen (niet letterlijk, nee) met Stingray Classica. “Om muziekliefhebbers in deze woelige tijd een muzikaal hart onder de riem te steken, zijn er 28 concertregistraties van het Festival Oude Muziek 2018 nu gratis toegankelijk in de app”, zegt festivaldirecteur Xavier Vandamme. De lancering van de app stond voor de uitbraak van het coronavirus al gepland, maar is nu een maand gratis te gebruiken.

Festival Oude Muziek Utrecht en Stingray Classica App: de 5 mooiste concerten

Stingray Classica App: 5 mooiste concerten

Huelgas Ensemble, Paul van Nevel: een bourgondisch alfabet in drie concerten

In drie opeenvolgende concerten zingt het Huelgas Ensemble een heel alfabet aan Bourgondische componisten bij elkaar. Voor elke letter één. Het gaat om componisten die in dienst waren van het Bourgondische hof, met een speciale uitzondering voor de prins van de polyfonie, Josquin. De zangers gaan arm in arm met Paul Van Nevel langs misdelen, motetten en chansons van bekende en te ontdekken meesters als Champion, Divitis, Binchois, De Orto, Van Weerbeke en vele anderen. Met Anoniem en Incertus wordt een ode gebracht aan de vele polyfonisten-zonder-naam en hun adembenemende bijdragen aan het meerstemmige repertoire van de vijftiende eeuw.

Vox Luminis, Lionel Meunier: Josquins Missa L’Homme Armé Sexti Toni

“Kijk uit voor de gewapende man!” De waarschuwing voor L’homme armé klinkt dubbel zo sterk uit de mond van Josquin: tweemaal gebruikte hij de populaire middeleeuwse melodie als fundament van een miscompositie. Zo ook in zijn briljante Missa Sexti Toni, dat wordt uitgevoerd door Lionel Meunier en zijn solistenensemble Vox Luminis.

Música Temprana, Adrián Rodríguez van der Spoel: Josquin in Spanje: Missa Hercules dux Ferrariae

Vlaamse en Spaanse muziekkapellen tekenden voor de muziek aan het hof van Karel V en Filips II. Maar hoe zou Josquin geklonken hebben in de Spaanse traditie, met zangers verdubbeld door blaasinstrumenten? En hoe klonk daarnaast de lokale, Spaanse muziek van Francisco Guerrero, Josquins bewonderaar? Met een capilla (zangers) en ministriles altos (blazers) plaatst Música Temprana Josquin naast Guerrero en Tomás Luis de Victoria.

Cantica Symphonia, Giuseppe Maletto: Dufays Missa Ave Regina Caelorum

Waarom een briljant idee maar één keer gebruiken? Guillaume Dufay upcyclede zijn Maria-antifoon Ave Regina Coelorum tot een vierstemmige mis, vermoedelijk bestemd voor de inwijding van de kathedraal van Cambrai. Dit schitterende stukje polyfonie herinnert aan de uitzonderlijke geschiedenis van Kamerijk, dat zich als onafhankelijk bastion in Bourgondisch grondgebied wist te handhaven. Muziek van rebellie en devotie, krachtig vertolkt door de specialisten van Cantica Symphonia.

Tasto Solo, Guillermo Pérez: Le Chant de L’echiquier

Een topzangeres (Barbara Zanichelli), vier vingervlugge rasmuzikanten, de monumentale Buxheimer Codex en een flinke dosis eigenzinnigheid: het recept voor een fijn concert. Tasto Solo behoort tot de elite van het betere toetsenwerk. Dit bekroonde programma bundelt chansons en ballades van Dufay, Binchois, Dunstaple en tijdgenoten. De hoofdrol speelt een eschiquier, waarvan de snaren met hamers worden aangeslagen.

5/5 - (4 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen