Om zijn 25-jarig jubileum te markeren, organiseert Sinfonia Rotterdam een reeks feestelijke concerten waarmee het orkest zijn toegankelijkheid, rijke muzikale geschiedenis én zijn continue zoektocht naar vernieuwing viert. Met als missie om klassieke muziek bij een breed en divers publiek te brengen, start de reeks jubileumconcerten op 13 maart met gratis pop-up concerten in de stad. Om velen te trakteren op live muziek reist het orkest die dag van Rotterdam-Noord naar Rotterdam-Zuid en vervolgens richting Den Haag. Van 14 tot en met 16 maart strijkt Sinfonia Rotterdam neer op podia met op de lessenaars nostalgische werken die de basis vormden van het orkest, gecombineerd met nieuwer werk waarin het onderscheid tussen muzikale genres verdwijnt.
Piepjong
Met Rossini’s Sonate voor Strijkers presenteerde Sinfonia Rotterdam zich in 2000 voor het eerst aan het publiek. Niet alleen het orkest was piepjong, ook Rossini was nog maar een jong ventje toen hij dit werk schreef. Rossini is vooral beroemd om zijn grote opera’s, maar hoe prachtig om juist in dit vroege werk te horen hoe Rossini’s muzikale genialiteit al als kind aanwezig was en zich verder ontwikkelde.
Lucienne Renausin Vary
Omdat Sinfonia Rotterdam dol is op het combineren van oude meesters met nieuwe meesters, mag een spetterend werk uit de eenentwintigste eeuw natuurlijk niet ontbreken. Dat het orkest kan swingen en moeiteloos genre overstijgend musiceert, is te horen in Efraín Oschers Rapsodia Latina’. De Franse Lucienne Renausin Vary treedt hierin op als solist en neemt hiervoor haar trompet, flügelhorn én piccolotrompet mee. Het programma wordt afgesloten met de energieke Italiaanse Symfonie van Mendelssohn, waarmee Conrad van Alphen zijn debuut maakte als professioneel dirigent. Mendelssohn raakte voor zijn Vierde Symfonie geïnspireerd door zijn reis door Italië. De symfonie heeft een levendige sfeer, met sprankelende ritmes en melodieën die volgens Mendelssohn de energie van het Italiaanse landschap en cultuur weerspiegelen. Een heerlijk werk om een feestelijk concert mee af te sluiten.
Flexibel kamerorkest
“Sinfonia Rotterdam is ontstaan vanuit de ambitie om een onafhankelijk en flexibel kamerorkest te creëren dat vanwege zijn grootte en wendbaarheid goed inzetbaar is op verschillende locaties en muziek brengt voor een breed en divers publiek”, aldus Van Alphen. “Ik ben er trots op dat wat begon als een idee en eerste uitwerking in de schuur in mijn achtertuin, is uitgegroeid tot een orkest dat internationaal optreedt. Van grootse concerten in iconische concertzalen tot pop-up concerten op bijzondere openbare locaties midden in de stad.”
Informatie en tickets: sinfonarotterdam.nl