Bach and beyond

Pearls in Baroque presenteert onder leiding van klaveciniste Noriko Amano Bach and beyond, een serie van drie concerten in de Kleine Zaal waarin steeds Bach èn een andere barokcomponist centraal staan. Pearls in Baroque staat voor ultieme barokmuziek en brengt visueel aantrekkelijke, authentieke uitvoeringen door topmusici van bekende en minder bekende hoogtepunten uit het barokrepertoire met barokdans en schitterende kostuums.

Zondag 12 november 2023, 14.15 uur – Herfstmatinee met Bach en Vivaldi

J.S. Bach – Concerto in d, BWV 1052

  1. Couperin – L’Espagnole (La visionnaire) (uit Les Nations)
  2. Vivaldi – De vier jaargetijden, op. 8

Het seizoen begint op zondag 12 november met een Herfstmatinee in pastorale ambiance met een Klavecimbelconcert van Bach en De vier jaargetijden van Vivaldi, uitgevoerd door de fantastische barokviolist Ryo Terakado.

Vivaldi (1678-1741) was priester en huiscomponist van een meisjesweeshuis in de Republiek Venetië. Hij stelde zijn koor en orkest samen uit meisjes uit dit weeshuis en wist met hen een uitzonderlijk hoog niveau te bereiken. De positie van Vivaldi bracht met zich dat hij relatief vrij was te componeren wat hij wilde; er was geen vorst aan wie hij verantwoording moest afleggen. De artistieke vrijheid die Vivaldi genoot, doet enigszins denken aan die van zeventiende eeuwse Nederlandse schilders. Ook zij waren in de Republiek niet (streng) gebonden aan thema, stijl of compositie.

Bach kende Vivaldi’s verzameling van twaalf concerten voor snaarinstrumenten getiteld L’Estro Armonico (Opus 3) uit 1703. Bach zette zes van deze concerten voor een, twee of vier violen om naar concerten voor evenzovele klavecimbels. Van Vivaldi’s werk leerde Bach veel over melodie en muzikale structuur.

Ook was Bach goed bekend met het werk van François Couperin (1668-1733), die werd beschouwd als een groot klavecimbel- en orgelcomponist. Ze zouden met elkaar hebben gecorrespondeerd, maar helaas zijn geen brieven bewaard gebleven. Bach nam Couperins Les Bergeries (6e ordre, tweede boek) op in het Notenbüchlein für Anna-Magdalena Bach. Couperin was geïnspireerd door de Italiaanse school en heeft stukken in Italiaanse stijl gecomponeerd, die later (in 1726) onder de titel Les Nations werden gepubliceerd. Hij wilde deze stukken aanvankelijk onder pseudoniem uitbrengen, mogelijk omdat de Italiaanse stijl in Frankrijk in de ban was gedaan.

Zondag 11 februari 2024, 14.15 uur – Wintermatinee met Bach en Rameau

J.S. Bach – Sonate nr. 4 in c, BWV 1017

J.S. Bach – Sonate nr. 6 in G, BWV 1019a

J.-Ph. Rameau – Klavecimbelconcert

Op zondag 11 februari volgt een intieme Wintermatinee met een Klavecimbelconcert van Rameau en twee sonates voor viool en klavecimbel van Bach, met diepgang gespeeld door Sayuri Yamagata, concertmeester van de Bach-vereniging.

Donderdag 30 mei 2024, 20.15 uur – Koffiesoiree met Bach en Bernier

J.S. Bach – Cantate ‘Schweigt stille, plaudert nicht’, BWV 211 (Kaffee Kantate)

  1. Bernier – Le Caffé

Het seizoen wordt afgesloten op donderdag 30 mei met een Koffiesoiree in geanimeerde sfeer dat met de Kaffeekantate van Bach en Le Caffé van Bernier het verhaal vertelt van hoe koffie in de tijd van barok Europa veroverde.

5/5 - (5 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen