Davóne Tines
Davóne Tines. Foto: Noah Elliott Morrison

Bas-bariton Davóne Tines gaat solo

In Amerika is zijn naam een vaste waarde in de operawereld: Davóne Tines. In Nederland kennen we de Amerikaanse bas-bariton vooral uit producties van regisseur Peter Sellars, zoals Girls of the Golden West en Only the Sounds Remains. Begin februari staat Tines alleen op Nederlandse podia.

Of dan toch als enige zanger. Want muzikaal wordt hij begeleid door het Calder Quartet en pianist John Bitoy. Tines eerste solorecital MASS wordt in de New York Times omschreven als een meeslepend recital dat het concept ‘recital’ een nieuwe invulling geeft. Over zijn stem schrijft het Amerikaanse dagblad: ‘A strong voice like clay in a bracingly vulnerable, honest performance’.

Contrasterende muziekvormen

In MASS speelt Tines met de conventies van de klassieke muziek en thema’s als ras en seksualiteit. De bas-bariton laat in zijn solorecital, dat opgebouwd is als een katholieke mis, contrasterende muziekvormen samenkomen: van spirituals en gospelsongs tot Bach, opera en nieuwe composities. Op vrijdag 2 en donderdag 8 februari 2024 zal MASS voor het eerst in Nederland – en zelfs voor het eerst in Europa – te beleven zijn.

Met piano en met strijkkwartet

De oorspronkelijke versie van MASS is op donderdag 8 februari te horen in Rotterdam. In de Doelen begeleidt de Afro-Dominicaanse pianist John Bitoy de bas-bariton in zijn solorecital. Speciaal voor de vierde editie van de Strijkkwartet Biënnale Amsterdam steekt Tines zijn recital in een ander jasje. En wel dat van het strijkkwartet. In deze versie vloeien de klanken van het Calder Quartet en die van Tines’ stem organisch samen.

5/5 - (3 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen