BATES

Recensie BATES – The (R)evolution of Steve Jobs

BATES
The (R)evolution of Steve Jobs
Kelly Markgraf (Paul Jobs), Edward Parks (Steve Jobs), Laurene Powell Jobs (Sasha Cooke) e.a., The Santa Fe Opera & The Santa Fe Opera Orchestra o.l.v. Michael Christie
Pentatone PTC5186690 • DDD-94’ (2 cd’s)
Waardering: 9

Het is wat mij betreft lang geleden dat er nog een écht zinnige toevoeging werd gedaan aan de bijna oneindige operaliteratuur. Met The (R)evolution of Steve Jobs is het Mason Bates gelukt. Deze 41-jarige componist won meerdere Grammy’s voor zijn symfonische én elektronische muziek en staat bekend als een van de meest uitgevoerde nog levende componisten van de Verenigde Staten. In het libretto, geschreven door Mark Campbell, wordt echt ieder aspect van Jobs’ leven meegenomen: zelfs de minder fraaie delen, die Apple het liefst met de mantel der liefde toegedekt ziet, zoals het verlaten van de moeder van zijn eerste kind en zijn affaire met zijn latere vrouw Laurene. Opera leent zich als geen ander medium voor het verhaal van Steve Jobs, een verhaal van creativiteit, technologie en menselijkheid. De kijker/luisteraar volgt Jobs, vertolkt door bariton Edward Parks, in zijn queeste naar innerlijke rust. Bates liet zich inspireren door Richard Wagner en gebruikt leitmotieven: elk karakter loopt begeleid door zijn eigen thema het podium op. Hoewel het libretto in het begeleidende boekje wegleest als een pageturner, raad ik toch het kopen van de dvd aan. Dit is een opera die muziekstudenten van de volgende eeuw zeker moeten kennen als onderdeel van de westerse muziekcanon.
Maartje Valk

Wilt u meer recensies lezen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Facebook
Twitter

Laatste artikelen