BEETHOVEN

Recensie BEETHOVEN – Symphonie Nr. 9

BEETHOVEN
Symphonie Nr. 9
Sally Matthews (sopraan), Gerhild Romberger (alt), Mark Padmore (tenor), Gerald Finley (bas), Chor und Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks o.l.v. Bernard Haitink
BR Klassik 900180 • DDD-72’
Waardering: 10

Deze opname, gemaakt in februari 2019, is waarschijnlijk de laatste van Bernard Haitink en maakt voor de zoveelste keer duidelijk waarom hij een van de grootste dirigenten van zijn tijd was. Hij maakt een orkest beter dan het is, doet ons tijd en tempo vergeten dankzij een feilloze neus voor architectuur en proporties, laat de superieure klank dienstbaar zijn aan de vorm en is, ondanks zijn grote ervaring met opera, meer een symfonisch dan een theatraal dirigent die niet zwicht voor de verleiding bijzondere momenten disproportioneel te belichten. De voordelen hiervan zijn vooral hoorbaar in het laatste deel waarin het gevaar bestaat de zeer verschillende episoden te behandelen als evenzovele climaxen. De zang is bij Haitink onderdeel van het symfonische betoog. De eerste drie delen hebben dezelfde zeggingskracht als het vierde en het slot is niet een uit zijn slof geschoten jubelzang maar eerder een logisch vervolg op de eerste drie. Uiteraard was die sensatie alleen mogelijk geweest dankzij alle andere voortreffelijke musici en een fraaie opname, maar deze cd is bovenal een hommage aan een dirigent die superieur was omdat hij niet zichzelf maar de muziek vooropstelde.
Emanuel Overbeeke

Wilt u meer recensies lezen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Facebook
Twitter

Laatste artikelen