BELLINI

Recensie BELLINI, ­DONIZETTI, ­ROSSINI – Momento Immobile

BELLINI, ­DONIZETTI, ­ROSSINI
Momento Immobile
Venera Gimadieva (sopraan), Natalia Brzezińska (mezzosopraan), Alberto Sousa (tenor), The Hallé o.l.v. Gianluca Marcianò
Rubicon RCD1021 • DDD-78’
Waardering: 9

De ster van de jonge Russische sopraan Venera Gimadieva is rijzende. Haar vertolking van Violetta (La traviata) in Glyndebourne 2014 was sensationeel en in de recensies sprak men over haar enorme charisma en een zeer individueel geluid. Dat het zo is bewijst zij op haar eerste solo-cd die zij onlangs voor Rubicon heeft opgenomen. Haar coloraturen zijn niet minder dan fenomenaal, waarbij zij ook eigen versieringen niet schuwt (luister naar ‘Ah! Tardai troppo’ uit Linda di Chamonix, wedden dat het u gaat duizelen?) en haar voordracht is gewoon voorbeeldig. En toch… Er wringt iets, want op den duur gaat de cd mij ietsje vervelen. Het ligt een klein beetje aan haar (morbidezza?), een beetje aan het repertoire (te veel van hetzelfde), maar de echte schuldige is de dirigent, want echt steunen doet hij haar niet en de tempi die hij kiest vind ik op zijn zachtst gezegd merkwaardig. Bovendien is de in een paar stukken meezingende tenor Alberto Sousa niet echt geweldig. Uitstekend daarentegen is de mezzo Natalia Brzezińska, met wie Gimadieva ‘Dagli affanni appresso… Assisa a pie’ d’un salice’ uit Rossini’s Otello zingt. Afijn: onthoud haar naam want Venera Gimadieva gaat het helemaal maken. Nu al steekt zij met kop en schouders boven haar leeftijd- en stemgenoten uit.
Basia Jaworski

Wilt u meer recensies lezen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Facebook
Twitter

Laatste artikelen