BIBER

Recensie BIBER – Rosenkranz Sonaten

BIBER
Rosenkranz Sonaten
Rachel Podger (viool), David Miller (theorbe), Marcin Swiatkiewitz (klavecimbel, orgel), Jonathan Manson (cello, viola da gamba)
Channel Classics CCS SA 37315 (2) • DDD-74’
Waardering: 8

De Rosenkranz Sonaten van Heinrich Ignaz Franz von Biber vormen na Bachs Sonatas en Partitas inmiddels de belangrijkste collectie barokmuziek voor de viool. Dat heeft alles te maken met enerzijds de ongekende virtuositeit die de componist tentoonspreidt in deze programmatische meditaties over het leven van Jezus en de maagd Maria, anderzijds met het extensieve gebruik van scordatura, het verstemmen van de viool, dat Biber voorschrijft om andere dan de gebruikelijke sonoriteiten te verkrijgen. De vijftien sonates en de indrukwekkende afsluitende passacaglia werden geschreven rond 1676 en verdwenen na Bibers dood van het toneel om pas in 1905 weer boven water te komen. De meesterlijke Engelse barokvioliste Rachel Podger geeft nu op deze dubbel-cd haar eigen draai aan deze werken. Een ingetogen basso continuo met theorbe, klavecimbel en cello, soms vervangen door orgel en gamba, legt een mooi tapijt om de viool te laten schitteren. En dat doet Podger. Niet door onstuimig virtuoos spel op de rand van lelijkheid zoals Andrew Manze en Richard Egarr ze ooit karaktervol opnamen, maar door een beheerste verhalende speeltrant. Podger overrompelt niet maar neemt de luisteraar mee in het verhaal. En hoewel Andrew Manze nog steeds licht favoriet blijft, is daar veel voor te zeggen.
Paul Janssen

Wilt u meer recensies lezen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Facebook
Twitter

Laatste artikelen