Livestream: Rhapsody No. 1 door Jessie Montgomery

Violist Sanne Zwikker is begonnen aan een studie in Amerika. In dit blog vertelt ze meer over de Meadowmount School of Music, gelegen in Upstate New York. Als de muren van Meadowmount zouden kunnen praten? Dan fluisteren ze over Izthak Perlman, Yo-Yo Ma en de andere grootheden die de school van binnen hebben gezien. Deze historierijke plek is  volgens Sanne geknipt voor de introductie van wat een nieuwe traditie moet worden: een livestream. 

Een indrukwekkende lijst van alumni met onder meer Itzhak Perlman, Yo-Yo Ma, Pinchas Zukerman, Kyung-Wha Chung, Joshua Bell, Jaime Laredo, Lynn Harrell, James Ehnes, Ida Kavafian. Opgericht door de legendarische Ivan Galamian in 1944, is de Meadowmount School of Music een gerenommeerd intensief zomerprogramma voor klassieke musici. Een instituut waar jonge, opkomende muzikanten de overgang maken naar professionele musici. Het hoort thuis in een rijtje met Aspen, Bowdoin en Tanglewood.

Vijf uur per dag spelen

Schitterend omringd door groene bergen en Lake Champlain in Upstate New York vlak bij de Canadese grens. De Meadowmount School of Music is de ultieme plek om zeven weken lang intensief bezig te zijn met klassieke muziek zonder afgeleid te worden. De school is berucht om zijn rigoureuze rooster met vijf uren per dag verplicht spelen, zes dagen per week. Toegang tot mobiele telefonie, iPad, en laptop is beperkt. Het cultiveren van een gedegen werkethiek is kenmerkend voor Galamians filosofie. Er is dan ook weinig veranderd aan de Meadowmount-traditie sinds de oprichting tachtig jaar geleden.

In de stijl van een barn

De concerthal van Meadowmount met haar kenmerkende rustieke podium is een grote houten loods, in de stijl van een ‘New England barn’. Hier treden zowel opkomende musici als bekende artiesten bijna dagelijks op. Prachtige muzikale meesterwerken uitgevoerd door de meest getalenteerde musici. Ontoegankelijk voor een groter publiek door de ver afgelegen locatie in het Adirondack gebergte.

Livestream: een nieuwe traditie

Tijdens de coronacrisis werkten topmuzikanten en muziekliefhebbers naarstig aan oplossingen om optredens te delen met het publiek. De term ‘live concert’ werd geherdefinieerd en livestreams maakten een ongeëvenaarde opmars. Het opende zelfs voorzichtig de deuren van Meadowmounts concerthal in het ver afgelegen en geïsoleerde Adirondack gebergte. Livestreams zijn razend populair onder jonge muziekliefhebbers en het maakt Meadowmounts concerten toegankelijk voor een generatie die jonge leeftijdsgenoten wil zien optreden. Dat lijkt mij meer dan voldoende reden om livestreaming grootschalig in de traditie van Meadowmount op te nemen, nog voor dat dit prachtige zomerinstituut volgend jaar haar tachtigste verjaardag viert.

Meer op de livestreampagina van Luister. 

5/5 - (46 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen