Citaat van de week

Een nieuwe flexibele rubriek. Onder de titel … van de week brengen we een citaat, een boek, een cd, een musicus of wat verder ook met de klassieke muziek te maken heeft onder de aandacht, gewoon omdat het een snaar raakte of om andere redenen opviel. Het kan een al lang bestaand boek zijn, een al wat oudere cd, maar ook iets compleet nieuws. Deze eerste keer een prachtig citaat uit een even leerzaam als hilarisch boek van dirigent Itay Talgam, The Ignorant Maestro (De onwetende maestro)

Itay Talgam maakte vanaf het einde van de jaren tachtig furore als dirigent. Hij mocht de grote Leonard Bernstein zijn mentor noemen en hij dirigeerde vele grote Israëlische en Europese orkesten. Toch maakte hij de meeste indruk als spreker en bedrijfsadviseur. Zijn TED-Talk Lead like the great conductors leverde sinds deze in 2009 online ging al meer dan vier miljoen views op en op zijn CV staan inmiddels vele grote bedrijven die hij met zijn inzichten over leiderschap verder geholpen heeft. In 2015 verscheen zijn boek The Ignorant Conductor – How Great Leaders Inspire Unpredictable Brilliance. Het boek is in verschillende talen vertaald maar nog niet in het Nederlands. Wel is de Engelse versie verkrijgbaar via Bol.com en Amazon. In de inleiding van het boek definieert hij op even mooie als heldere wijze de kunst van het dirigeren:

‘Eén ding hebben alle dirigenten, groot en klein, gemeen: we gebruiken allemaal hetzelfde muzikale hulpmiddel dat geen geluid maakt en geen dure draagtas nodig heeft: een stok. Toch kan dit stille en dode stuk hout, de baton, in sommige handen uitzonderlijk krachtig zijn. Een oud gezegde luidt: als je naar nul kijkt, zie je nul. Als je door nul kijkt, zie je oneindigheid. Ons stokje is die nul, die op zichzelf van geen enkel nut is voor een orkest, ook al zwaaien we er elegant mee. Alleen als we onze muzikanten door de stok kunnen laten kijken en ze de volledige reikwijdte van artistieke en menselijke prestaties in de muziek kunnen zien, alleen dan hebben we de ware essentie van de dirigeerkunst geraakt.’

Facebook
Twitter

Laatste artikelen