City Lights Lisa Batiashvili
Foto: André Josselin

City Lights van Lisa Batiashvili: muzikale Elfstedentocht

De Duits-Georgische violiste Lisa Batiashvili wilde van kinds af aan al de muziek van Charlie Chaplin spelen. En dat heeft ze nu gedaan. City Lights groeide uit tot een muzikale Elfstedentocht met onverwachte gasten als Miloš Karadaglić, Till Brönner en Katie Melua. Luister ging met haar in gesprek.

De tracks op het nieuwe album van violiste Batiashvili zijn speciaal gearrangeerd en nog niet eerder opgenomen. Inclusief een nieuw arrangement van muziek uit de films van Charlie Chaplin. Batiashvili: “Mijn fascinatie voor Chaplin komt voort uit een meer algemene bewondering voor dit soort multigetalenteerde genieën die zulke ongelooflijk mooie dingen hebben gedaan, waardoor alles wat ze hebben gemaakt tijdloos is geworden. De muzikaliteit van Chaplin is ongelooflijk! Je kunt je bijna niet voorstellen dat componeren niet zijn hoofdberoep was. Hij deed het er maar zo’n beetje bij. Zijn hele persona is zo uniek. Als kind keek ik al naar zijn films. Toen ik het liedje Smile voor het eerst hoorde, werd ik er helemaal verliefd op. Toen is waarschijnlijk het idee ontstaan om zijn muziek ooit eens zelf te gaan spelen.”

City Lights van Lisa Batiashvili: een Elfstedentocht

In City Lights neemt Batiashvili de luisteraar mee op een muzikale reis door elf steden over de hele wereld. “We voelden al snel dat dit project verder moest gaan dan Chaplin alleen. De albumtitel, City Lights, verwijst niet alleen naar de gelijknamige film, maar ook naar een autobiografisch aspect in mijn leven: steden. Ik ben geboren in Tbilisi in Georgië, studeerde in München, begon mijn carrière in Helsinki en beschouw Berlijn als mijn spirituele thuis. Het leven van een artiest bestaat gewoon uit steden: Londen, Wenen en ga maar door. Ze maken deel uit van je bestaan.”

Lees het gehele interview van journalist Ruud Meijer met Lisa Batiashvili in deze editie van Luister.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen

De winkels zijn dicht, wat nu?

Neem een abonnement!

Neem nu een 1-jarig of een 2-jarig abonnement op Luister   magazine! 

Een magazine vol prachtige symphonieën, inspirerende artikelen, tips en meer. 

Koop een los exemplaar!

Betaal t/m 9 februari geen verzendkosten! Gebruik de couponcode THUIS

let op: het magazine wordt binnen vijf werkdagen verzonden!