Pearls in Baroque in Het Concertgebouw

Op het programma staat J.S. Bachs Brandenburgs concert nr. 4, waarin een prominente rol voor de blokfluit is weggelegd. Gastsolist is blokfluitist Heiko ter Schegget die ook te horen zal zijn in Vivaldi’s Blokfluitconcert in F-groot (RV 434). Gespeeld worden verder L’Impériale uit Les Nations van François Couperin – met een gracieuze barokdanseres –, Bachs Vioolconcert in a-klein en zijn Klavecimbelconcert in f-klein.   

Brandenburgs concert no. 4

De Brandenburgse concerten worden zo genoemd omdat zij door J.S. Bach in 1721 zijn opgedragen aan Christian Ludwig, de Markgraaf van Brandenburg. Zelf had Bach er in zijn opdracht – die leest als een open sollicitatie naar een positie aan het Hof van Brandenburg – de titel Six Concerts avec plusieurs instruments aan gegeven. Het Brandenburgse concert nr. 4 in G-groot heeft prominente rollen voor de viool en twee echoënde blokfluiten (fiauti d’echo).

La Piémontoise

Francois Couperin was aan het begin van de achttiende eeuw componist en muzikaal directeur aan het hof van Louis XIV te Versailles. In zijn weelderige meesterwerk Les Nations uit 1726 bracht hij de Italiaanse en Franse stijl samen. Uitgerekend zijn Italiaanse voorganger Lully had de Italiaanse stijl van het Franse Hof verbannen, maar Couperin bracht die – aanvankelijk onder een gefingeerde naam – terug. Het eerste deel van L’Impériale, onder de verfranste titel ‘Sonade’, is typisch Italiaans, de volgende delen zijn Franse hofdansen.

Vivaldi’s blokfluitconcert

In 1729 publiceerde de Amsterdamse muziekuitgever Michel-Charles le Cène zes concerten “a Flauto traverso, violino primo, violino secondo, alto e violoncello” van Antonio Vivaldi. Deze fluit concerten componeerde Vivaldi voor de weesmeisjes van het Pio Ospedale della pietà in Venetie waar hij vanaf 1713 de leiding over alle muzikale activiteiten had.  Hoewel de uitgever de Flauto traverso (dwarsfluit) op de titelpagina aangeeft, vermoeden wij dat een aantal van de zes concerten, die vele jaren eerder gecomponeerd werden, voor blokfluit bedoeld zijn. De aanwijzing sordines (dempers) te gebruiken op de strijkinstrumenten geeft het vijfde concert een mild, intiem en pastoraal karakter, een sfeer die de blokfluit (in het Italiaans Flauto dolce) zeer goed past.

Concertdetails

Titel:                Bachs Brandenburgse concert nr. 4
Datum:             6 mei 2023
Aanvang:         14.00 uur
Zaal:                Kleine Zaal, Concertgebouw
Ticketprijs:       35-45 euro
Kijk hier voor meer informatie & tickets

Programma

Johann Sebastian Bach (1685-1750)
Brandenburgs concert nr. 4 in G-groot (BWV 1049)
Vioolconcert in a-klein (BWV 1041)
Klavecimbelconcert nr. 5 in f-klein (BWV 1056)

Antonio Vivaldi (1678-1741)
Blokfluitconcert in F-groot (RV 434; opus 10, no. 5)

François Couperin (1668-1733)
L’Impériale uit Les Nations, met barokdans

Uitvoerenden

Pearls in Baroque Chamber Orchestra
Ryo Terakado – solo barokviool
Noriko Amano – klavecimbel
Heiko ter Schegget – blokfluit
Teun Wisse – blokfluit
Noyuri Hazama – barokviool
Andrew Wong – barokviool
Yoshika Morita – barok altviool
Richte van der Meer – barokcello/viola da gamba
Maggie Urquhart – contrabas
Emily van Baaren – barokdans

5/5 - (2 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen