Honderd jaar geleden was het Concertgebouworkest voort het eerst live te horen op de radio. Dat viert het nu in samenwerking met AVROTROS.

Concertgebouworkest & AVROTROS vieren uniek jubileum

Een eeuw geleden konden luisteraars voor het eerst een liveconcert van het Koninklijk Concertgebouworkest horen op de radio. Vernieuwend destijds. Om dit bijzondere jubileum te vieren, organiseert het Concertgebouworkest in samenwerking met AVROTROS een live-uitzending op 31 maart 2024.

30 maart 1924: voor het eerst is de muziek die normaliter alleen in de concertzaal te beleven is, ook te horen op de radio. Musici van dienst zijn de muzikanten van het Koninklijk Concertgebouw. Op de bok staat niet hun vaste dirigent Mengelberg, maar wel Karl Muck. De muziek wordt vanuit het Concertgebouw via een telefoonlijn naar de Nederlandse Seintoestellen Fabriek (voorloper van AVRO) in Hilversum gestuurd. Om zo in de Nederlandse huiskamers binnen te sijpelen.

Eén eeuw samenwerken

31 maart 2024: in het Zondagmiddagconcert op NPO Klassiek wordt de honderdjarige samenwerking tussen de radio en het Concertgebouworkest gevierd. Presentatrice Selma van Dijk ontvangt een aantal gasten, onder wie tweede violiste Anna de Vey Mestdagh. Zij speelt al 31 jaar bij het Koninklijk Concertgebouw. Ook pianist, muziekregisseur en producer Lodewijk Collette schuift aan. Samen met Daniël Esser heeft hij een bloemlezing van alle radio-uitzendingen gemaakt. Tot slot krijgt Hans van den Boom, presentator van klassiekemuziekprogramma’s op NPO Klassiek, het woord.

Musici van het Concertgebouworkest

Of er alleen gepraat wordt? Nee hoor. Er wordt ook muziek gespeeld. Want wat is een feest zonder muziek? Onder anderen cellist Gregor Horsch en pianist Jeroen Bal, beiden musici van het Concertgebouworkest, brengen kamermuziek ten gehore. Ook het GoYa Kwartet (Sylvia Huang, Mirelys Morgan Verdecia, Saeko Oguma, Honorine Schaeffer) en Olivier Patey, soloklarinettist van het Concertgebouworkest, zijn aan het werk te horen.

De jubileumuitzending is op zondag 31 maart 2024 van 14 uur tot 16.30 uur live te volgen NPO Klassiek.

5/5 - (2 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen