Daniel Torrico Menacho neemt afscheid van het Matangi Quartet
Daniel Torrico Menacho (derde van links) neemt afscheid van het Matangi Quartet. Foto: De Schaapjesfabriek.

Tweede violist zegt Matangi Quartet vaarwel

Daniel Torrico Menacho, de tweede violist van het Matangi Quartet, zet na 23 jaar een punt achter zijn tijd bij het Nederlandse strijkkwartet. Dat maakten de vier strijkers deze week bekend tijdens een uitzending van Podium op NPO Radio 4.

Sinds de oprichting in 1999 maakte Daniel Torrico Menacho deel uit van het Matangi Quartet. Omdat het steeds moeilijker werd om zijn privéleven en de drukke agenda van het strijkkwartet met elkaar te combineren, besloot de tweede violist om afscheid te nemen van het ensemble. “Als kwartet bleven we onszelf verrassen en ontwikkelen, maar er sloop de laatste tijd wel wat twijfel in bij mij”, geeft hij toe. “De combinatie Matangi en het vaderschap bleek ik steeds lastiger te vinden. Omdat mijn vrouw ook violiste is en overal speelt, zijn de dagen dat we als gezin samen zijn, spaarzaam.”

Afscheidsconcert

Op maandag 9 januari 2023 speelt het Matangi Quartet voor het laatst in de huidige samenstelling. Daarna zullen Maria Paula Majoor (viool), Arno van der Vuurst (cello) en Karsten Kleijer (altviool) met vaste invallers samenwerken, tot ze een waardige opvolger gevonden hebben. “We gaan Daniel enorm missen, maar voelen ons zeer dankbaar voor de 23 prachtige jaren samen”, aldus Majoor. “Op dit moment is het voor ons nog moeilijk voor te stellen dat er straks iemand anders op zijn stoel zit, maar toch zijn we begonnen aan een zoektocht die uiteindelijk naar een nieuw Matangi moet leiden.”


Het Matangi Quartet in Podium Witteman, waar het in maart 2022 het Eerste strijkkwartet van Silvestrov speelde.

Concerten in 2023

De komende maanden presenteert het Haagse kwartet drie eigen producties in verschillende Nederlandse concertzalen. Zo is er de concertserie Matangi Moments, met Palimpsest van Simeon ten Holt en werken van onder andere Valentin Silvestrov en Dmitri Sjostakovitsj. In de theatertour Canto Ostinato Strings Attached speelt het Matangi Quartet ook werk van Simeon ten Holt. Kunstenaar Gerard de Bruyne zal tijdens de concerten live tekenen op de tonen van de muziek. Tijdens het (Un)heard Music Festival in Den Haag voert het strijkkwartet op 11 en 12 maart muziek uit van onder meer de Nieuw-Zeelandse componist John Psathas.

Meer informatie over aanstaande optredens vindt u op matangi.nl.

5/5 - (1 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen