DE NEBRA

Recensie DE NEBRA – Iphigenia en Tracia

DE NEBRA
Iphigenia en Tracia
Marta Almajano, María Espada, Raquel Andueza, Soledad Cardoso, Marta Infante en El Concierto Español o.l.v. Emilio Moreno
Glossa GCD 920311 • DDD-97’


n een zee met uitsluitend Italiaanse barokopera’s is deze ‘zarzuela’ van José de Nebra een vis met net iets andere kleuren. De Italiaanse stijl was dominant, ook in Spanje. Echt exotisch is Iphigenia en Tracia dus niet, maar er klinken castagnetten en af en toe komt er een typisch Spaanse melodie voorbij. Heel soms verschijnt een enkele aria uit Iphigenia op een album van overwegend Spaanse ensembles of zangeressen, maar het werk wordt zelden uitgevoerd. Zonde! Het verhaal is wat ingewikkeld om alleen met de muzikale delen over te brengen – zarzuela’s hebben ook een groot gesproken aandeel – maar het biedt genoeg vermaak en de muziek is erg toegankelijk en catchy. Bijzonder is dat de gezongen rollen voor vier sopranen en één mezzo zijn, maar aanvankelijk valt dat helemaal niet op. Alle zangeressen hebben een eigen schittermoment. Echte missers zijn er niet, al hadden sommige stukken wel wat expressie kunnen gebruiken.
Didi de Pooter

Wilt u meer recensies lezen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Facebook
Twitter

Laatste artikelen