DIVERSEN

Recensie DIVERSEN – 30 Jaar Haydn Jeugd

DIVERSEN
30 Jaar Haydn Jeugd
Strijk­orkest Solisten o.a. Eline de Vries (viool), Loïs van Malenstein (cello), Thomas Prchal (cello), Haydn Jeugd Strijk­orkest o.l.v. Jan-Ype Nota
HJSO 2019 • 1.44’ (2 cd’s)
Waardering: 7

Het Haydn Jeugd Strijkorkest geniet veel sympathie en een 30-jarig jubileum moet gevierd. Dan is de vraag: hoe? Voor de cd is gekozen voor het uitbrengen van een jubileumconcert uit 2017 en een opname uit 2018. Daarmee is het jubileum ‘gevierd’ maar over het dertigjarige verleden van het orkest kom je niets te weten. Bij toeval bestelde ik nog geen twee weken geleden een cd met de eerste opnamen van Janine Jansen, gemaakt bij… het Haydn Jeugd Strijkorkest. Bij twee cd’s had ik op de tweede cd liever de tien meest illustere namen uit die dertig jaar gezien. Daar staat tegenover dat niemand het jeugdorkest kan beschuldigen van een gebrek aan pioniersgeest. Anton Arenski’s Tsjaikovski-fantasieën, Pieter Kooremans’ showstuk Arco Iris en Carl Reinecke’s Serenade for Strings zijn bepaald niet wat je je bij de naam van het orkest voorstelt. In de opname uit 2018 wordt Thomas Prchals Rhapsodie voor cello en strijkorkest geflankeerd door Edvard Grieg en Dmitri Sjostakovitsj. In Arco Iris, een schaamteloos lekker schmierstuk, maakt Eline de Vries als vioolsoliste een welluidende indruk. Je hoort tegenwoordig vaker over Reinecke dan dat er werk van hem voorbijkomt. Deze oorwurm maakt mede dankzij de cello van Loïs van Malenstein duidelijk waarom hij destijds zo invloedrijk was. Ik noem nog Thomas Prchal, componist van een door hemzelf op cello fraai vertolkte brommende oorbonbon. Dit is een jubileum-cd voor de vrienden van het Haydn Jeugd Strijkorkest. Zij zitten niet te hoog in de boom, zijn laagdrempelig, enthousiast, het concept is aanstekelijk en men speelt vaak heel verdienstelijk. Ik ga het hier daarom niet over muzikale haarkloverij hebben: gefeliciteerd!
René Seghers

Wilt u meer recensies lezen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Facebook
Twitter

Laatste artikelen