DIVERSEN

Recensie DIVERSEN – Das neugeborne Kindelein – Christmas Cantatas by Buxtehude, Telemann, J.S. Bach

DIVERSEN
Das neugeborne Kindelein – Christmas Cantatas by Buxtehude, Telemann, J.S. Bach
Anna Gschwend (sopraan), Lucia Napoli (alt), Søren Richter (tenor), Christian Wagner (bas), La Petite Bande o.l.v. Sigiswald Kuijken
Accent ACC 24348 • DDD-53’
Waardering: 7

La Petite Bande viert de kerst bescheiden: met Cantate 133 van Johann Sebastian Bach voor derde kerstdag, dus zonder trompetten en pauken, gewoon met strijkers en hobo’s. Ook de kerststukjes van Georg Philipp Telemann en Dieterich Buxtehude zijn zo klein en overzichtelijk. Zeker de stukken van Buxtehude die het programma beginnen en besluiten: drie of vier stemmen en strijkers. Sigiswald Kuijken is overigens ook een pleitbezorger van Bach met solostemmen zonder koor, en dat past vooral bij Buxtehude naadloos – zowel bij Telemann als bij Bach is een octet natuurlijk ook een verantwoorde optie. Bach en Telemann is als combinatie goed bedacht: de cantate van Telemann is opgewekt italianiserend en zonder doordachte woorduitbeeldingen die we bij Bach wel vinden, de tweedelige mis is ouderwets terugblikkende polyfonie. De toelichting suggereert in het Engels dat Telemann daar zijn tijd vooruit was, in de andere talen staat gelukkig precies het tegenovergestelde. Het is een prettig kerstmaal al met al, maar omdat het vocaal kwartet uit jonge stemmen lijkt te bestaan klinkt het collectief en solistisch soms te weinig substantieel in timbre en expressie. Het past eigenlijk wel bij muziek die ook niet de erg diepte ingaat, maar toch.
Paul Herruer

Wilt u meer recensies lezen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen

Neem een voordelig abonnement!

De lenteactie! Neem nu een 2-jarig abonnement en betaal €67,55 in plaats van €115,50!

Een magazine vol prachtige symphonieën, inspirerende artikelen, tips en meer.