DIVERSEN

Recensie DIVERSEN – This is the day – Music on Royal occasions o.a. Schubert, Brahms, Duruflé, Walton, Britten en Rutter

DIVERSEN
This is the day – Music on Royal occasions o.a. Schubert, Brahms, Duruflé, Walton, Britten en Rutter
Cambridge Singers, Aurora Orchestra o.l.v. John Rutter
Collegium Records COLCD 136 • DDD -75’
Engeland is een land van sterke tradities. Een van die tradities is het koningshuis dat daar misschien nog wel sterker leeft dan hier. Dat hebben we weer kunnen ervaren tijdens de festiviteiten rond het diamanten regeringsjubileum van koningin Elizabeth. Waarschijnlijk om op de royale aandacht mee te drijven, of gewoon omdat het toch wel goede muziek oplevert hebben John Rutter en zijn Cambridge Singers op zijn eigen label Collegium Records om het eigen dertigjarig bestaan te vieren een complete cd met muziek voor Koninklijke aangelegenheden uitgebracht. Het eerste werk en naamgever van de cd, This is the day, is meteen het meest recente stuk. Rutter schreef een zeer gebruiksvriendelijke anthem voor koor en orgel voor het huwelijk van prins William en zijn Kate. Zowel qua uitvoering als qua luistergemak zet het de toon voor de rest van de plaat. Mooie, zowel oude als nieuwere koorwerken met een veilig kabbelgehalte en genoeg ruimte voor ontroering. Mozarts Laudate Dominum, een door Rutter georkestreerde Psalm 23 van Schubert, Brittens Choral Dances uit Gloriana die klonken bij de kroning van de ‘Queen’ en natuurlijk Händel. De grote kracht van de cd is niet eens zozeer de beluisterenswaardige ‘easy listening’-muziek maar vooral het onberispelijke uitvoeringsniveau en de mooie opname uit de Temple Church in Londen en de fameuze Cathedral and Abbey Church of St. Alban.

Paul Janssen

Wilt u meer recensies lezen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Facebook
Twitter

Laatste artikelen