DIVERSEN

Recensie DIVERSEN – Trasparente

DIVERSEN
Trasparente
Virpi Räisänen (zang en viool), Nando Russo (slagwerk), Bram van Sambeek (fagot), Harri Österman (cello), Nick Scholten (harp)
Alba ABCD 453 • DDD-52’
Waardering: 7

De in Nederland woonachtige, van oorsprong Finse violiste en mezzoso­praan Virpi Räisänen combineert haar twee passies op dit album. Het is een verzameling stukken voor viool en mezzosopraan en Virpi presenteert met de cd iets unieks: niet eerder werden de stukken door één persoon, tegelijkertijd zingend en vioolspelend, opgenomen. Virpi Räisänen haalde haar inspiratie uit het populaire Four Songs for Voice and Violin, opus 35 van Gustav Holst, vooral bekend als kamermuziekwerk voor een duo, en vroeg diverse componisten om iets voor haar te schrijven. Het klinkt absoluut niet alsof het door één persoon, tegelijkertijd, is opgenomen en dat maakt het een ongelooflijk knappe prestatie. De combinatie viool en stem heeft echter iets statisch, waardoor het naar mijn idee minder interessant is om naar te luisteren. Het is in zijn geheel ook enigszins eentonig, maar de stukken die wat lichter en minder dramatisch zijn (en beter bij het timbre van haar stem lijken te passen), zoals de Three William Blake Songs van Jean van Vugt, vallen op in positieve zin.
Maartje Valk

Wilt u meer recensies lezen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Facebook
Twitter

Laatste artikelen