DIVERSEN

Recensie DIVERSEN – Vinceró! (Puccini, Cilea, Mascagni, Giordano, Leoncavallo, Verdi)

DIVERSEN
Vinceró! (Puccini, Cilea, Mascagni, Giordano, Leoncavallo, Verdi)
Piotr Beczala (tenor), Evgenya Khomurtova (mezzosopraan), Cor de la Generalitat Valenciana, Orquestra de la Comunitat Valenciana o.l.v. Marco Boemi
Pentatone Music PTC 5186 733 • SACD-53’
Waardering: 10

Luisterend naar deze cd moest ik onwillekeurig denken aan de fabel van Jean de La Fontaine, die over De krekel en de mier. De moraal: flierefluiten in de zomer is leuk maar als de winter komt heb je je spaarcenten nodig. Zo ongeveer. Verander de ‘spaarcenten’ nu in stem en dan heb je het geheim van Piotr Beczala. Begonnen met de delicate Mozarts en de meest lyrische Verdi’s klom hij, via poëtische Rodolfo’s en Massenets des Grieuxs naar het repertoire wat zwaarder heet te zijn. Eerst een voorzichtige stap richting Lohengrin en Gustavo (Ballo in Maschera), maar toen ging de hek open en: voilà! Hier staat een tenor aan een begin van de derde belangrijke fase in zijn professionele leven, die van het lirico spinto. Na Mario (Tosca) en Maurizio (Adriana Lecouvreur) komen nu Radames en Calaf aan de beurt en dat is geen kattenpis. En weet u wat? Hij kan het! Hij benadert die rollen minder ‘heldisch’, iets wat eigenlijk ook helemaal niet hoeft. Luister naar zijn illustere voorgangers waar zijn stem – met de snik en de traan – het meeste op lijkt, Tauber en Kiepura. Hij benadert zijn helden emotioneel en schuwt het sentiment niet, wat niet inhoudt dat hij schmiert. Wat ik wel jammer vind is dat hij voor de bekendste aria’s uit het repertoire heeft gekozen. Maar van de andere kant: het gaf ons kans om te vergelijken en die vergelijking valt in zijn voordeel uit, zeker wat de hedendaagse tenoren betreft. Radames staat er niet op, wel Calaf, wat de titel van de cd meteen verklaart. Zijn Nessun dorma is voornamelijk teder en het Cor de la Generalitat Valenciana steunt hem er goed bij. Er is wel een minpuntje: ‘Avete torto… Firenze è come un albero fiorito’ uit Puccini’s Gianni Schicchi. Die rol is Beczala al ontgroeid.
Basia Jaworski

Wilt u meer recensies lezen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Facebook
Twitter

Laatste artikelen